Eendenfilet met sinaas-passievruchtensaus

Eend met sinaas-passievruchtsaus

Normaal is Kerstdag een heel rustige dag voor ons … lang uitslapen, uitgebreid ontbijten, een lange wandeling maken met de hond en een simpel maar toch feestelijk gerechtje op tafel toveren. Dit jaar was iets anders, ik had namelijk een bestelling voor een Frozen taart en als we daarmee iemand kunnen plezieren dan doen we dat.
Dankzij mijn fantastisch vooropgesteld schema had ik op Kerstdag niet veel werk meer aan deze prinsessentaart, gewoon assembleren en decoreren.

Eend met sinaas-passievruchtsaus

In de namiddag konden we daarom ons normaal kerstprogramma afwerken nl. wandelen met de hond en een simpel feestelijk gerecht op tafel toveren.
De voorbije jaren stond er steeds kalkoen of parelhoen op tafel, dit jaar gingen we voor iets anders … eend.
Dat was de grootste uitdaging van de dag voor mij. Ik had het nog nooit gegeten dus ook nog nooit klaargemaakt en vlees bakken is niet echt mijn sterkste kant. Na eerst wat opzoekingswerk, ben ik er aan begonnen … De klok werd nauwlettend in de gaten gehouden om de perfecte cuisson te krijgen … Na de verplichte rustperiode van het vlees, kwam het moment om de eend in plakjes te snijden en te zien of de cuisson goed was … het kon gewoon niet beter 🙂 stoef stoef stoef

Ik verschoot ervan hoe vlug dit klaar was, na ongeveer 30min waren we al aan het genieten van dit heerlijk feestelijk gerechtje.

Eend met sinaas-passievruchtsaus

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 eendenfilets
  • 3 passievruchten
  • 2 sinaasappels
  • 1 teentje look
  • 1el sojasaus
  • 1 el bruine suiker
  • Peper en zout
  • Boter of olijfolie of Vandemoortele Bakken & Braden kookolie

Bereidingswijze

Haal de eendenfilets 30min voor het bakken uit de koelkast.

Begin eerst met de voorbereiding zodat alles klaar staat wanneer je het vlees gaat bakken.
Pel de look en hak fijn.
Pers de sinaasappels uit en meng dit sap met het vruchtvlees van de passievruchten. Zet even opzij.
Tip > ik heb de pitjes van de passievruchten niet verwijderd maar je zou dit kunnen doen door het vruchtvlees door een zeef te halen.

Verhit een pan op een hoog vuur en voeg een beetje boter, olijfolie of kookolie van Vandemoortele toe.
Maak kleine ondiepe insnijdingen in de vetrand van de eendenfilet.
Kruid de eend met peper en zout.

Leg de eendenfilets op de velkant in de pan en laat ongeveer 5 a 6min (op een middelmatig vuur) bakken aan 1 kant zodat de vetlaag mooi goudbruin is gebakken.
Draai daarna de filet om (probeer het vlees niet te doorprikken) en laat nog eens 5 a 6min bakken.
Wil je de eend iets meer doorbakken, bak de velkant dan ongeveer 8 a 10min + 6min aan de andere kant.

Haal de eendenfilets uit de pan en laat rusten onder een vel aluminiumfolie. Zo blijft het vlees warm.

Giet het meeste vet uit de pan, er mag nog ongeveer 1el vet in de pan blijven.
Doe de look in de warm pan en bak even aan, laat niet te bruin worden.
Giet het passievruchten-sinaassap in de pan en doe er de sojasaus en suiker bij. Roer goed en breng aan de kook.
Laat dit sausje inkoken (ongeveer 5 min)

Ondertussen kan je eventueel boontjes afkoken om erbij te serveren.

Als het sausje klaar is, kan je de borden opmaken.
Snij de eendenfilet in plakjes en leg op het bord. Lepel er een beetje van de sinaas-passievruchtensaus over.
Serveer hier puree of kroketjes bij

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.