Slow cooking ofwel traag garen is echt het ultieme geheim voor de meest smaakvolle receptjes. Tijd is nu eenmaal bijna altijd het secret ingredient ook in dit receptje van taco met slow cooked kip.
Ik ben al sinds enkele jaren de gelukkige eigenaar van een enige echte “Crockpot” maar wees gerust je kan hiervoor ook een klassieke stoofpot gebruiken of garen in de oven. Met de feestdagen in zicht is zo’n “crockpot” misschien wel het ultieme cadeautje om onder de kerstboom te leggen (no spon – zelfgekocht).
Geduld hebben is wel “key” bij slow cooking, het vraagt enkele uurtjes geduld maar dat heb je er echt wel over na die eerste hap. Ik doe meestal ‘s avonds, vlak voor het slapen gaan, alle ingrediënten in mijn Crockpot en laat hem ‘s nachts rustig garen. Dat is het voordeel van zo’n machine. En vaak word ik dan ‘s nachts wakker van de heerlijke geur die vrijkomt en moet me dan echt inhouden om eens niet vlug te gaan proeven :-D.
Na zo’n 8h garen, komt er dan een super smaakvolle en vooral boterzachte kip uit “die pot” waar je gewoon van blijft smullen en zonder je het beseft heb je zo’n hele kipfilet naar binnengespeeld. OEPS 😀
Veel opsmuk gebruikte ik niet meer, gewoon een simpele salsa van appel & granaatappel, een krokante taco en wat van de saus waarin de kip heeft gegaard. ZALIG! Een receptje dat misschien in totaliteit lang duurt maar waar je zelf amper werk aan hebt. Super toch!
Natuurlijk spelen de kruiden en smaakmakers waarin de kip gaart ook een grote rol. In dit receptje een ietwat Mexicaanse toets met chilipoeder, komijn, paprikapoeder en wat bruine suiker. Verder nog wat passata en het secret ingrediënt bier. Zoals jullie weten, drink ik zelf geen alcohol (omdat ik het niet lust) maar kook er wel regelmatig mee omdat het goede smaakmaker is. Ik gebruikte in dit receptje een nog ietwat onbekend Belgisch bier namelijk “888 Triple Eight”
Taco met slow cooked kip
Ingrediënten
Ingrediënten slow cooked kip
- 450 gr kipfilets
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl oregano
- 1/2 tl bruine suiker
- 120 ml bier (ik gebruikte 888 triple Eight)
- 250 ml passata
- 100 ml kipbouillon
- Taco's – Wraps
- Olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten salsa
- 1 appel
- 150 gr granaatappelpitjes
- 1,5 el peterselie (of koriander)
- 1 limoen
- 1 a 2 el zoete chilisaus
Instructies
Voor de slow cooked kip (in slow cooker)
- Kruid de kipfilets met wat peper en zout en doe in de kom van slow cookerPel de ui en look en hak fijn. Voeg toe aan de kip in de kom.Voeg ook de overige ingredienten (kruiden – suiker – bier – passata – bouillon – snuifje zout).Meng goed en zet de slow cooker aan. Ik gebruikte de laagste stand en liet de kip zo'n 8h zachtjes garen.
Voor de slow cooked kip (in gewone stoofpot)
- Verwarm de oven voor op 140 graden.Pel de ui en look en hak fijn.Verhit wat olijfolie in een stoofpot, bak de kipfilets even bruin aan langs beide kanten. Haal uit de stoofpot en zet even opzij.Fruit in dezelfde stoofpot (voeg eventueel terug een scheutje olijfolie toe) de ui mooi glazig.Voeg de look, chilipoeder, paprikapoeder, komijn en oregano toe. Roer even en laat 1min mee bakken. Voeg de kipfilets terug toe samen met de suiker, bier, passata, snuifje zout en bouillon. Meng even en zet dan in de oven voor zo'n 2h.
Voor de salsa
- Snij de appel in kleine blokjes en meng met de granaatappelpitjes, fijngehakte peterselie, een beetje limoensap en zoete chilisaus.
- Als de kip mooi zacht gegaard is, haal uit de saus en scheur/trek in kleinere stukjesServeer de kip op een taco/wrap met de salsa en wat van de saus waarin de kip heeft gegaard.Smakelijk