Appelcrumble, een toetje dat eigenlijk altijd smaak ongeacht welk seizoen we zijn. Maar in de herfst, smaakt zo’n crumble nog net dat tikkeltje lekkerder. We zijn volop in het seizoen van de appelen en ook het seizoen van de comfiness. Het seizoen om gezellig binnen te blijven onder een warm dekentje, de eerste keer de chauffage op, buiten volop vallende bladeren en binnen lekker genieten van een appelcrumble. Dat noem ik genieten!
Verwacht geen klassieke appelcrumble, hij is lekker kruidig. We gebruiken niet alleen de typische kaneel, we gaan nog wat kruidiger door nog wat kardemom, gember en steranijs.
Naast de typische crumble bovenop de gestoofde appeltjes, zie je ook ronde goudbruine kussentjes. De ingrediënten van deze “kussentjes” is eigenlijk te vergelijken met taart/koekjes deeg en zo zal deze appelcrumble ook een beetje de smaak en gevoel van appeltaart oproepen. Crumble & taart tezamen dat kan toch alleen maar goed zijn 😉
Je kan natuurlijk weer volop gaan spelen met dit receptje.
Je kan bijvoorbeeld een mix van appel en peer gaan gebruiken. Wat blauwe bessen toevoegen. Of tijdens de zomermaanden met steenfruit gaan werken.
Ingrediënten appelcompote
- 450gr appelen
- 55gr bruine suiker (cassonade)
- 1 kaneelstokje
- 1 kardemompeul
- 1tl verse gember (geraspt)
- 1 (kleine) steranijs
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1el citroensap
- handvol rozijnen
- handvol pecannoten
- Extra : rond uitsteekvormpje van zo’n 4 a 5cm
Ingrediënten taart/koekjes deeg
- 180gr zelfrijzende bloem
- 170gr boter/margarine (koud)
- 80ml karnemelk (of gewone melk)
- 2el suiker
- snuifje kaneel
- 1 ei
Ingrediënten crumble
- 30gr patisseriebloem
- 1el bruine suiker (cassonade)
- 1/4tl kaneel
- 2el boter/margarine (op kamertemperatuur)
Bereidingswijze
Begin met het maken van de appelcompote.
Schil de appelen,verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe blokjes appe in een stofpot samen met het citroensap, bruine suiker en kruiden. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen voor zo’n 10min. Roer in het begin even goed zodat de suiker kan smelten.
In de compote hoeft niet helemaal moes te zijn, er moeten nog stevige stukjes appel inzitten
Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen. Verwijder de kaneelstok, kardemom en steranijs. Voeg dan de zeste van citroen toe samen met de rozijnen en grof gehakte pecannoten.
Maak ondertussen het taart/koekjes deeg.
Doe de bloem, 1el suiker, snuifje kaneel en blokjes boter/margarine in een mengkom (van je keukenmachine) en mix tot je fijne kruimels krijgt.
Voeg de karnemelk toe en meng tot je een mooi deegbal krijgt. Is het deeg iets te nat, voeg wat extra bloem toe.
Laat het deeg zo’n 15min opstijven in de koelkast).
Rol dan uit op een bebloemd werkoppervlak met een dikte van zo’n 2,5cm.
Steek rondjes uit met het uitsteekvormpje, leg de rondjes deeg terug even in de koelkast of diepvries.
Voor de crumble.
Doe de bloem, suiker en kaneel in een mengkom en roer al even los.
Voeg de boter/margarine toe en kneed/mix tot een crumble.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de appelcompote in een ovenschaal.
Verdeel hierover de rondjes van het koekjes/taartdeeg. Wreef deze in met losgeklopt ei en strooi hierover de resterende eetlepel suiker.
Strooi hierover de crumble.
Bak voor zo’n 25 a 30min tot de crumble + koekjes/taartdeeg mooi krokant en goudbruin gebakken is.
Serveer direct of laat ietwat afkoelen.
Serveer eventueel met een bolletje ijs.
Smakelijk