Dit is zo’n taartje dat mij instant een vakantiegevoel geeft … ik word als het ware gekatapulteerd naar een terrasje in een pittoresk dorpje onder de Toscaanse zon … Back to reality … deze zomer moet ik het enkel doen met de Belgische zon op mijn eigen Kempische terras.
Om de pijn daarvan een beetje te verzachten is er dit heerlijke taartje met tomaat, prosciutto en burrata … Kan het nog Italiaanser?
En weet je wat nog leuk is aan dit tomatentaartje? Dat het zo gemakkelijk en snel om te maken is, een ideaal doordeweeks gerechtje dus š
Het is misschien een beetje zoeken naar burrata, bij Albert Heijn zal je deze zeker vinden.
Vind je deze niet? Niet erg, vervang deze dan door mozzarella. Persoonlijk vind ik burrata iets lekkerder, deze kaas uit Puglia is veel romiger en smeuiger dan mozzarella.
De vijgenconfituur die wordt gebruikt is gewoon voor een lichte zoete toets voor de ietwat zure tomaten. Je proeft helemaal niets van de vijgen dus “no panic”.
Ingrediƫnten (2 personen)
- 2 vellen bladerdeeg
- enkele eetlepels vijgenconfituur
- 2el balsamicoazijn
- 1el olijfolie
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 2el gedroogde oregano
- +/- 400gr kerstomaatjes of snoeptomaatjes (of een mengeling)
- 150gr burrata
- enkele sneetjes prosciutto (of andere gedroogde ham)
- Peper en zout
- Optioneel > enkele blaadjes basilicum
Bereidingswijze
Je kan ofwel 1 grote taart maken, dan leg je de ene vel bladerdeeg op de andere.
Ik maakte twee ietwat kleinere taartjes door 1 vel bladerdeeg dubbel te plooien en zo een ronde uit te snijden. Hiervoor kan je best wel een rechthoeking vel bladerdeeg gebruiken. Met het tweede vel bladerdeeg doe je hetzelfde zodat je 2 individuele bladerdeeg rondjes hebt.
Halveer de kerstomaatjes
Meng in een kommetje de balsamicoazijn met olijfolie, fijngehakte look en gedroogde oregano. Kruid met peper en zout.
Voeg hierbij de gehalveerde kerstomaatjes en meng voorzichtig.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een bakrooster met een vel bakpapier en leg hierop het bladerdeeg/ bladerdeeg rondjes
Smeer 1 a 2el vijgenconfituur over het bladerdeeg maar blijf ongeveer 1cm van de rand weg.
Verdeel de tomaatjes over de taartjes.
Bak de taartjes ongeveer ongeveer 20 a 25min in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat 3min afkoelen.
Serveer de taartjes met daarop enkele sneetjes prosciutto, burrata en basilicum
Serveer hierbij eventueel een beetje gemengde sla.
Buon appetito!
1 thought on “Taartje met tomaat, prosciutto en burrata”