Strudel, een super lekker dessertje dat mij terug doet mijmeren naar een tripje naar Wenen van enkele jaren geleden. We waren amper een uur in deze super gezellige stad en er stond al een “apfelstrudel” voor mijn neus. Een echte klassieker die altijd smaakt. Maar wist je dat je er ook een hartige versie van kan maken zoals deze versie van strudel met zalm, venkel en prei. Een heerlijk smaakvol receptje super simpel om te maken en waar zowel groot als klein van zullen smullen.

Ik gebruikte bladerdeeg voor deze strudel maar je kan hier ook perfect filodeeg voor gebruiken. En dan die heerlijke yummie vulling met gestoofde prei, venkel en gerookte zalm, romige ricotta en kruiden. Echt om te smullen!
Ik maakte dit receptje gewoon doordeweeks maar kan ook een leuk en origineel receptje zijn voor de komende feestdagen. Ja, het is nog maar oktober en ik denk al aan de feestdagen. Ik ben al sinds eind september volle bak receptjes aan het maken voor Kerst & Nieuwjaar. Gekkie! Ja, ik ben een beetje gek, gek van de feestdagen 😉


Ingrediënten (3 a 4 personen)
- 1 (rechthoekige) vel bladerdeeg of 5 plakjes filodeeg
- 3 preien
- 1 venkel
- 2 sjalotten
- 200gr ricotta
- 150gr gerookte zalm
- 2el peterselie
- 1el dille
- Citroen
- Peper en zout
- 1 ei
- Olijfolie of margarine/boter
Bereidingswijze
Pel de sjalot en hak fijn.
Was de preien en hak fijn.
Hak de venkel in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie of margarine/boter.
Fruit hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg dan de prei en venkel toe en stoof mooi zacht. Breng alvast een beetje op smaak met peper en zout.
Als de prei zacht is, haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
Snij ondertussen de gerookte zalm in kleine stukjes.
Meng de afgekoelde prei met de gerookte zalm, ricotta, peterselie en dille.
Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Of als je filodeeg gebruikt. Neem dan een plakje filodeeg wrijf wat in met olijfole en leg hierop een nieuw plakje filodeeg, doe zo voort met de resterende plakjes filodeeg.
Doe de vulling in het midden van het bladerdeeg/filodeeg. Je kan deze nu gewoon oprollen of maak er een vlechtwerkje van (zie foto’s hieronder).
Wrijf in met het losgeklopte ei.
Bak de strudel zo’n 25 a 30min in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar is.
Haal uit de oven en serveer direct met een salade.
Smakelijk!