Sinds gisteren ben ik terug in het oude vertrouwde Belgenlandje na een maand vakantie. Het mocht nog langer duren voor mij maar voor 1 ding ben ik blij dat ik terug thuis ben … eindelijk terug zelf kunnen koken en normaal eten. Natuurlijk heb ik tijdens mijn Amerika reis een heleboel nieuwe ideetjes gekregen voor mijn foodblog maar vandaag wil ik iets typisch Belgisch op mijn bord. En wat is er meer Belgisch dan Stoofvlees-Friet?
In maart heeft mijn favoriete Belgisch kok Jeroen Meus een top 10 gehouden van typisch Belgische gerechten. Hierin stond Stoofvlees-friet resoluut op nummer 1.
Voor het maken van de frietjes, heb ik niet de traditionele manier gevolgd door ze te bakken in een friteuse. Nee, ik heb ze gebakken in de oven. Deze manier is iets gezonder en ik heb ook geen friteuse in huis dus dit was geen optie ;-).
Ingrediënten Stoofvlees (4 personen)
- 1kg rundvlees
- 1 ui
- 1 boterham
- 2el sterke mosterd
- 2dl bruin bier (ik heb Corsendonck)
- 2dl kalfsfond
- 2 laurierblaadjes
- 2 plakjes peperkoek
- Olijfolie of boter
- Peper en zout
Ingrediënten Frietjes
- 1kg aardappelen
- Olijfolie
- Zout
- Optioneel > paprikapoeder
Bereidingswijze Stoofvlees
Pel de ui en snij fijn
Verhit een ruime stoofpot met olijfolie (of boter). Stoof hierin de ui glazig (niet bruin)
Voeg het rundsvlees toe en bak deze kort bruin aan.
Blus met het bier en de kalfsfond.
Breng even aan de kook en zet daarna het vuur zachter.
Scheur de peperkoek in kleine stukjes en voeg toe aan de stoofpot.
Smeer op de boterham 2EL sterke mosterd en leg ook mee in de stoofpot
Voeg de laurierblaadjes toe
Laat het stoofvlees ongeveer 1h30 zachtjes sudderen.
Bereidingswijze Frietjes
Verwarm de oven voor op 210 graden
Snij de aardappelen in frieten. Ik heb de aardappelen niet geschild maar je zou dit eventueel wel kunnen doen.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg de frieten hier op. Sprenkel een beetje olijfolie en grof zeezout over de frieten (en optioneel een beetje paprikapoeder).
Zet de frieten 10min in de voorverwarmde oven.
Na 10min hussel de frieten even goed door en zet terug 8 a 10min in de oven.
Haal uit de oven en je hebt mooi goudbruine krokante frietjes
Serveer de frietjes met het stoofvlees en sla (en een beetje mayonaise)
Laat het smaken !!!
Tip !! Maak het stoofvlees 1 dag op voorhand. Het zal veel meer smaak hebben en de saus is ook dikker.