Als kind was ik verzot op bloemkool met witte saus. Dat kon je mij elke dag voorschotelen. Nu is het nog steeds een van mijn favoriete groente. Maar ik heb geleerd in verloop van tijd dat je met bloemkool veel meer kan doen dan enkele met witte saus te serveren. Je kan ze roosteren in de oven … Je kan er een gezonde pizzabodem van maken … Of je zou er couscous/ rijst van kunnen maken. Vorige zomer heb ik dit ontdekt en we waren direct fan. Het is een heel makkelijk fris recept en het is vlug klaar.
Je zou deze couscous ook kunnen serveren als salade bij een zomer barbecue. Hij hoeft namelijk niet warm geserveerd te worden, zowel koud als warm is deze couscous heerlijk.
Je kan er ook een veggie receptje van maken door het spek weg te laten.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 bloemkool (groot)
- 250gr spekblokjes
- 1 rode paprika
- 1 bussel lente-ui
- 1 ui
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel > Feta kaas, een beetje citroensap
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de paprika in een ovenschaal en zet in de oven. Rooster de paprika ongeveer 20 a 25min (niet zwart laten worden).
Haal de geroosterde paprika uit de oven en laat even afkoelen.
Snij ondertussen de ui fijn en de lente-ui in kleine ringetjes.
Ontdoe het vel van de geroosterde paprika, verwijder de steel en zaadjes. Snij de paprika in kleine blokjes,
Snij de bloemkool in roosjes en was de bloemkool goed.
Doe de roosjes in de blender/ foodprocessor en mix de bloemkool tot een couscous textuur. Dit duurt slechts enkele seconden. Mix niet te lang anders wordt het moes.
Verhit een ruime kookpot en bak hierin de spekblokjes krokant. Schep de spekjes op een bord met keukenpapier en zet even opzij.
Bak in dezelfde kookpot de ui glazig.
Voeg dan de gemalen bloemkool toe en laat even meebakken (ongeveer 3 a 4min). Roer regelmatig om.
Voeg op het laatste de stukjes paprika, de fijngesneden lente-ui en de gebakken spekjes toe. Kruid met peper en zout. Roer nog even goed om.
Serveer meteen.
Je zou hier nog een stukje gebakken kip bij kunnen serveren.