Spiesje van scampi’s met salsa verde, guacamole en “refried beans”

spiesjes scampi salsaverde guaca refried beans

De “refried beans” uit dit gerechtje laat mij even terugdromen naar onze Amerika reis van vorig jaar. Tijdens één van onze laatste dagen daar, hebben we even het kind in ons terug naar boven gebracht door een bezoekje te brengen aan Disneyland in LA. Oke, de tickets waren veel te duur maar we hebben ons goed geamuseerd + we hebben er lekker gegeten. Ja hoor, lekker eten in een pretpark … het is mogelijk 🙂

spiesjes scampi salsaverde guaca refried beans

We zijn toen beland in een Mexicaans restaurant middenin “Adventureland”, het was meteen onze eerste Mexicaanse ervaring :-). Oke, we kozen voor iets redelijk veilig nl. een stukje kip maar dan op Mexicaanse wijze met daarbij “refried beans”
De “refried beans” ofwel pittige bonenpuree zag er niet meteen heel appetijtelijk uit (het leek eerder op iets dat al gegeten was) maar wat was dat lekker!  Redelijk pikant maar het paste perfect bij de rest.

spiesjes scampi salsaverde guaca refried beans

Met het voorbije zonnige Hemelvaartweekend, hebben we meermaals de BBQ aangemaakt en dit gerechtje stond ook op de planning met zelfgemaakte refried beans. In Amerika, kan je natuurlijk gewoon in de supermarkt een pot van die bogenpuree kopen. Hier in Belgie of elders in Europa, zal je ze nergens vinden dus maken we die lekker zelf. Wees gerust, het neemt amper 10min tijd in beslag.
Geen fan van bonen, dan kan je de puree ook gewoon weglaten. Je kan de scampi’s ook vervangen door kip.

Ingrediënten spiesjes met salsa verde (4 personen)

  • 16 scampi’s
  • 6 ansjovis filets
  • 2 teentjes look
  • 1kl kappertjes
  • 1 (zure) augurk
  • 1 handvol peterselieblaadjes (ik gebruikte krulpeterselie)
  • enkele blaadjes basilicum (ongeveer 10 blaadjes)
  • enkele blaadjes munt (ongeveer 7 a 8 blaadjes)
  • 1kl Dijonmosterd of andere sterke mosterd
  • 2el azijn
  • 5el olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten refried beans

  • 250gr kidneybonen
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes look
  • 1tl chilipoeder (of cayennepeper)
  • 90ml kippenbouillon
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten guacamole

  • 2 avocados
  • 1/2 rode ui (of gewone ui)
  • Citroensap of limoensap
  • Cayennepeper
  • Zout

Ingrediënten extra

  • 4 tortillavellen
  • kerstomaatjes
  • Sla

Bereidingswijze

Begin met de refried beans.
Pel de ui en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Verhit een stoofpotje met een goede scheut olijfolie. Stoof hierin de ui glazig.
Voeg de look en chilipoeder toe en laat nog 1min meestoven. Doe hierbij de bonen en bouillon en laat ongeveer 5min zachtjes sudderen.
Pureer de bonen met een pureestamper en breng op smaak met zout. Zet even opzij. (indien de puree nog iets te vast is, giet hierbij nog een beetje water)

Maak nu de salsa verde.
Doe de ansjovis, look, kappertjes, augurk, kruiden, mosterd, azijn en olijfolie in een blender en mix glad.
Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Doe 3 a 4el van de salsa verde bij de scampi’s en meng even.
Steek 4 scampi’s op een satestokje.
Bak of grill de scampi’s kort op hoog vuur gaar

Terwijl de scampi’s bakken, kan je vlug de guacamole maken.
Doe hiervoor de avocado’s, ui, citroensap, cayennepeper en zout in een blender en mix glad. Voeg eventueel nog extra zout of citroensap of peper toe.

Smeer de tortillavellen in met een beetje van de refried beans, gevolgd door een beetje sla, 2 a 3el guacamole en het spiesje van scampi’s. Werk af met nog enkele kerstomaatjes.

Serveer direct

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.