We gaan de Griekse toer op vandaag met deze souvlaki met halloumi. Souvlaki, het gerecht van Griekenland. De klassieke versie is een pitabroodje belegd met gegrilde vleessaté (kip- of varkensvlees) en de bekende tzatziki. Super lekker maar je weet dat ik wel eens hou van een nieuwe versie van een echte klassieker en daarom deze vegetarische souvlaki met halloumi. Een super simpel receptje dat klaar is in minder dan 30min dus ideaal om doordeweeks op tafel te toveren.
Het is dus een mix van Griekse en Cypriotische keuken (halloumi is namelijk een Cypriotische kaas 😉 ). Echte vakantiesfeer dus! Je kan de halloumi net zoals het vlees op een satéstokje serveren zoals bij een echte souvlaki maar rijg de kaas pas na het bakken op een stokje. Ongebakken gaat de kaas breken als je deze op een stokje probeert te steken. Neem het van mij aan 😉.
De inspiratie voor deze versie ben ik gaan halen bij Little Green Kitchen
Ingredienten (4 personen)
- 450gr halloumi
- 1el gedroogde oregano
- 1el gedroogde tijm
- 1el gedroogde munt
- 1 teentje look
- 60ml olijfolie
- 1el citroensap
- 1el azijn
- 4 pitabroodjes (of naanbroodjes of platbrood)
- Sla
- Kerstomaatjes
- Radijzen
- Peper en zout
- Optioneel : satestokjes
Ingredienten tzatziki
- 1 komkommer
- handje fijngesneden munt
- 1el fijngesneden dille
- 1 teentje look
- 250ml griekse yoghurt
- 2el citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak de marinade voor de souvlaki’s.
Meng de gedroogde oregano, tijm, munt, fijngehakte look, 60ml olijfolie, azijn, citroensap peper en zout.
Snij de halloumi in grote blokjes en haal door de marinade.
Leg de blokjes dan op de bakplaat en bak mooi goudbruin voor ongeveer 10min in de oven. Draai tijdens de het bakken de blokjes.
Maak ondertussen de tzatziki.
Snij de komkommer in kleine blokjes en meng met de fijngesneden munt, dille, fijngehakte look, yoghurt, peper en zout.
Haal de halloumi uit de oven (rijg eventueel op satestokjes) en serveer met pitabroodjes, radijsje, kerstomaten en de tzatziki.
Smakelijk!