Bij een verjaardag hoort nu eenmaal een feestelijke cakeje of taartje en ziet deze frambozencake met ricotta er niet enorm feestelijk en vooral goed uit? Ik vind in ieder geval van wel en perfect om spijtig genoeg weer dat jaartje ouder te vieren. Ik ga vooral niet meer uitweiden over die verdomde leeftijd (32 ondertussen) wat ik wel ga doen is jullie vertellen hoe verdomd lekker dit cakeje is! Een super luchtige cake mede dankzij de ricotta die erin verwerkt is, heerlijk in combinatie met de ietwat zurige frambozen. En dan die topping bovenop … een frambozen buttercream! In de buttercream zit ook nog eens roomkaas en witte chocolade. Ja, het is een klein caloriebommetje maar op je verjaardag telt dat niet 😉
Of die botercreme echt moet? Ja, zeker en vast! Je weet echt niet wat je mist als je deze zou weglaten. En zo moeilijk is ie echt niet te maken. Ik heb twee maanden geleden eindelijk het ultieme geheim van een perfecte botercreme ontdekt waardoor ie gewoon perfect lukt. Dat geheim? Koude margarine/boter gebruiken en heel veel poedersuiker 🙂
Ingredienten cake
- 320gr suiker
- 1 citroen (zeste)
- 300gr ricotta (op kamertemperatuur)
- 100gr zonnebloemolie
- 90gr margarine/boter
- 2tl vanille essence
- 180gr karnemelk (op kamertemperatuur)
- 4 eieren
- 420gr zelfrijzende bloem + 1el
- 80gr amandelmeel
- 250gr frambozen (vers of diepvries*)
Extra : springvorm (+/- 25 a 26cm)
*Als je diepvries frambozen gebruikt, ontdooi ze dan niet.
Ingrediënten botercrème
- 250gr frambozen (vers of diepvries)
- 200gr margarine/boter (koud)
- 200gr witte chocolade
- 250gr roomkaas
- 200gr poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Smelt de margarine/boter en laat even afkoelen.
Meng alvast de bloem met het amandelmeel. Zet even opzij.
Doe de frambozen in een kom, strooi hierover 1el bloem en schud een beetje zodat de frambozen bedekt zijn met een laagje bloem. Zet even opzij.
Doe de afgekoelde gesmolten margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Doe hierbij de suiker, zest van de citroen, ricotta, olie, vanille en karnemelk. Meng tot een gladde massa.
Voeg het mengsel van bloem en amandelmeel toe en meng tot een mooi glad deeg. Voeg op het laatste de frambozen toe en meng deze met een spatel kort door het deeg.
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 60min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat 10min afkoelen alvorens voorzichtig te ontvormen en laat verder volledig afkoelen.
Voor de botercreme.
Doe de frambozen in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat 10min zachtjes sudderen tot ze tot moes zijn gekoekt. Haal dan door een zeef en vang het sap op. Je hebt zo’n 100ml frambozensap nodig. Laat volledig afkoelen.
Smelt de witte chocolade en laat helemaal afkoelen.
Doe de koude boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze op hoge snelheid mooi luchtig voor ongeveer 3min.
Voeg de poedersuiker toe en klop terug op hoge snelheid, de eerste 10sec zal dit kruimelig en droog zijn maar dit zal terug een mooie gladde massa worden.
Voeg dan de afgekoelde gesmolten chocolade toe samen met het frambozensap en de roomkaas.
Meng nog even goed.
Smeer een deel van de botercreme bovenop de afgekoelde cake.
De rest van de creme kan je apart bij de cake serveren.
Smakelijk!