Geen beter moment dan de periode rond Valentijn om Skrei, of ook wel liefdesvis genaamd, op je menu te zetten. Geen dure juwelen of chocolade dit jaar, wel een zelfgemaakt gerechtje waarin je extra veel liefde steekt en met een liefdesvis in de hoofdrol. Is dat nu eens geen topidee en super romantisch? En je hoeft echt geen keukenprins of prinses te zijn om deze gebakken skrei met groentestoofpotje op tafel te toveren! Voor het stoofpotje hoef je enkel maar wat groentjes te snijden, aanstoven en zachtjes laten sudderen. De vis bak je gewoon makkelijk in de oven (dan kan hij al niet breken in de pan). Ja, dat wordt scoren dit jaar hoor!
Maar wat is skrei nu eigenlijk?
Wel eigenlijk is skrei gewoon kabeljauw, Noorse kabeljauw om precies te zijn.
Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag Skrei genoemd worden.
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 wortelen
- 2 takjes selder
- 2 teentjes look
- 400gr tomatenblokjes (uit blik)
- 400gr cannellini boontjes (uit blik)
- 500ml groentebouillon (of kipbouillon)
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1tl salie (gedroogd)
- 4 skrei filets (of andere witte vis)
- Peper en zout
- Olijfolie/margarine/boter
Bereidingswijze
Pel de ui en hak fijn.
Schil de wortelen en hak in kleine blokjes.
Hak de takjes selder fijn.
Pel de look en hak fijn.
Spoel de boontjes onder koud water en laat even uitlekken.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie of klontje margarine/boter.
Fruit de ui mooi glazig aan. Voeg dan de blokjes wortelen, selder en look toe en laat 5min meebakken. Roer regelmatig zodat de look zeker niet kan aanbranden.
Voeg de tomatenblokjes, kruiden, peper en zout en bouillon toe. Roer goed en breng aan de kook. Laat dit 20min zachtjes sudderen. Voeg de laatste 5min de cannellini boontjes toe.
Terwijl het stoofpotje staat te sudderen kan je de vis bakken.
Ik doe dit het liefste in de oven, dan hoef je de vis niet te draaien.
Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden.
Leg de skrei filets in een ovenschaal, kruid met peper en zout en overgiet met wat olijfolie. Bak de vis ongeveer 10min in de oven (gaartijd hangt af van de grootte van je stuk vis).
Serveer de skrei met het groentestoofpotje.
Smakelijk!