Het is woendag, midden van de week, voor mij komt het einde van de week al in zicht want ik werk niet op vrijdag dus een feestje is wel op z’n plaats vind ik. En met dat feestje bedoel ik een wafelfeestje, iets wat je mij geen 2x hoeft te vragen. Wafels zijn gewoon altijd een feest op eender welke dag je die op tafel zet! Wafels staan symbool voor feest en smullen dus haal dat wafelijzer maar van onder het stof want we gaan een waar smulfestijn bouwen met deze super lekkere wafels met chocolade en gebakken banaan! Yes yes dat lees je goed … en wafels … en chocolade … en banaan in 1 gerecht. Ja dat tovert bij mij ook steeds een glimlach op m’n gezicht dus ik verwacht bij jullie net hetzelfde!
De wafels zijn lichtjes krokant door het opgeklopte eiwit dat we toevoegen, maar ze zijn ook lekker smeuïg en met hier en daar een stukje chocolade! Ik gebruikte hiervoor de pure chocolade druppels van Callebaut, iets wat ik standaard in huis heb (super lekker in granola met wat vers fruit). Je kan natuurlijk ook werken met een reep chocolade en fijnhakken.
Je zal in het recept voor de wafels geen suiker vinden, vind ik persoonlijk niet nodig met de chocolade. De gebakken banaan maakt het allemaal lekker zoet!
Dus laat die wafelfeestjes maar komen zou ik zeggen!
Ingrediënten wafels (+/- 30 stuks)
- 50gr margarine/boter
- 50gr kokosolie
- 400ml kokosmelk
- 2 eieren
- 260gr speltmeel
- 2tl bakpoeder
- vanille essence
- snuifje zout
- 100gr pure chocolade druppels (vb. Callebaut)*
*je kan ook een reep pure chocolade fijn hakken
Ingrediënten gebakken banaan
- 3 bananen
- 1el kokosolie
- 1el bruine suiker
Bereidingswijze
Voor de wafels
Doe de margarine/boter en de kokosolie in een kookpotje en laat smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur, voeg de kokosmelk toe samen met 2 eierdooiers en vanille essence. Hou de eiwitten bij.
Voeg het speltmeel, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng goed.
Klop de eiwitten stijf op en spatel dit voorzichtig doorheen het beslag tot alles is opgenomen. Voeg op het laatste de chocolade druppels toe en meng nog even kort. Laat het deeg 30min rusten.
Verwarm het wafelijzer en schep wat van het deeg (het makkelijkste vind ik dit met een ijsschepper) op het ijzer, bij het opscheppen van het deeg zorg dat er genoeg chocolade druppels per wafel zijn – de druppels kunnen tijdens het staan van het deeg naar beneden zakken.
Bak de wafels mooi goudbruin (ongeveer 4 a 5min).
De wafels zullen tijdens het bakken niet echt rijzen. Laat de wafels afkoelen op een rooster.
Als de wafels gebakken zijn dan kan je de gebakken bananen maken. Maak deze niet te lang op voorhand want gebakken banaan verkleurd vlug waardoor ze er niet meer echt smakelijk uitzien.
Pel de bananen, halveer ze en snij in grove stukken.
Verhit een pan met de kokosolie, leg hierin de stukjes banaan en strooi hierover de bruine suiker. Bak de banaan ongeveer 2 a 3min per kant.
Serveer direct met de wafels en eventueel nog wat extra bessen en yoghurt.
Smakelijk!