Croque Monsieur met witloof

Croque Monsieur met witloof

Croque Monsieur met witloof, een leuke en vooral lekkere twist op een oerklassieker! Wat een geniale ontdekking is dat toch ooit geweest, je neemt twee snede brood met daartussen wat kaas en ham en grillen maar! Dat resultaat blijft tot op de dag van vandaag iets zalig lekker en wat mij betreft iets wat behoort in het rijtje van “comfort food”. Croque Monsieur gaat nooit vervelen en als je hem beu zou zijn dan ga je toch gewoon wat spelen met de ingredienten.

Croque Monsieur met witloof

En dat spelen met ingredienten heb ik gedaan in deze versie. De kaas & ham is gebleven, ahja want anders zou het geen croque monsieur meer zijn. Deze versie bevat ook nog eens heerlijk gestoofd witloof met stukjes appel en mijn geheim ingredient zodat iedereen witloof lust … Luikse siroop ofwel “poepgelei” zoals ze hier in de Kempen zeggen.

Croque Monsieur met witloof
Croque Monsieur met witloof

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 stronkjes witloof
  • 1 appel
  • 1el Luikse siroop
  • 8 sneetjes brood
  • 4 sneetjes kaas (ik gebruikte Oud-Brugge kaas)
  • 4 sneetjes ham
  • mosterd
  • Margarine/boter/olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het witloof.
Snij het harde onderste weg van de stronkjes witloof.
Hak het witloof fijn.
Schil de appel en snij in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een klontje margarine/boter.
Stoof hierin het witloof mooi zacht en gaar (ongeveer 10min).
Voeg de laatste 2min de blokjes appel toe en laat nog 2 a 3min meebakken. De appel hoeft geen moes te zijn, deze mag nog wat beet hebben. Haal de stoofpot van het vuur, breng het witloof op smaak met de Luikse siroop en wat peper en zout.

Verhit ondertussen een grillpan of een croque monsieur machine als je deze hebt.
Neem 1 snee brood, wrijf 1 kant in met wat olijfolie. Draai de snee brood om en wrijf de andere kant in met een beetje mosterd gevolgd door een plakje kaas, ham en wat van het witloof-appelmengsel. Leg hierop nog een snee brood en wrijf de bovenkant in met wat olijfolie.
Bak de croque monsieur mooi goudbruin in de grillpan of croque monsieur machine tot de kaas mooi gesmolten is.

Doe hetzelfde met de rest van het brood, kaas en ham.

Serveer de croque met een frisse salade

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.