Croque Monsieur met witloof, een leuke en vooral lekkere twist op een oerklassieker! Wat een geniale ontdekking is dat toch ooit geweest, je neemt twee snede brood met daartussen wat kaas en ham en grillen maar! Dat resultaat blijft tot op de dag van vandaag iets zalig lekker en wat mij betreft iets wat behoort in het rijtje van “comfort food”. Croque Monsieur gaat nooit vervelen en als je hem beu zou zijn dan ga je toch gewoon wat spelen met de ingredienten.

En dat spelen met ingredienten heb ik gedaan in deze versie. De kaas & ham is gebleven, ahja want anders zou het geen croque monsieur meer zijn. Deze versie bevat ook nog eens heerlijk gestoofd witloof met stukjes appel en mijn geheim ingredient zodat iedereen witloof lust … Luikse siroop ofwel “poepgelei” zoals ze hier in de Kempen zeggen.

Ingrediënten (4 personen)
- 3 stronkjes witloof
- 1 appel
- 1el Luikse siroop
- 8 sneetjes brood
- 4 sneetjes kaas (ik gebruikte Oud-Brugge kaas)
- 4 sneetjes ham
- mosterd
- Margarine/boter/olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Begin met het witloof.
Snij het harde onderste weg van de stronkjes witloof.
Hak het witloof fijn.
Schil de appel en snij in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een klontje margarine/boter.
Stoof hierin het witloof mooi zacht en gaar (ongeveer 10min).
Voeg de laatste 2min de blokjes appel toe en laat nog 2 a 3min meebakken. De appel hoeft geen moes te zijn, deze mag nog wat beet hebben. Haal de stoofpot van het vuur, breng het witloof op smaak met de Luikse siroop en wat peper en zout.
Verhit ondertussen een grillpan of een croque monsieur machine als je deze hebt.
Neem 1 snee brood, wrijf 1 kant in met wat olijfolie. Draai de snee brood om en wrijf de andere kant in met een beetje mosterd gevolgd door een plakje kaas, ham en wat van het witloof-appelmengsel. Leg hierop nog een snee brood en wrijf de bovenkant in met wat olijfolie.
Bak de croque monsieur mooi goudbruin in de grillpan of croque monsieur machine tot de kaas mooi gesmolten is.
Doe hetzelfde met de rest van het brood, kaas en ham.
Serveer de croque met een frisse salade
Smakelijk