Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

Dit is yummie …
Dit is genieten …
Dit is gewoon een heerlijk cakeje afgewerkt met een nog heerlijkere topping!
Deze amandelcakejes met passievrucht en botercrème toveren gewoon een zon op je bord en een lach op je gezicht! En daar doe ik het voor. En ze zijn een ideaal origineel cadeautje voor Valentijn!

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

Dit receptje bestaat uit 3 elementen namelijk een smeuïg amandelcakeje, een botercreme (meer bepaald swiss meringue botercrème ) en een passievrucht curd! Wees gerust ik kan je wel wat tips geven om het je ietwat makkelijker te maken wanneer je niet veel tijd zou hebben of je bent niet echt een keukenprins(es). Dan nog kan je deze kleine hemelse lekkernijtjes op tafel toveren.

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

De cakejes op zich zijn het makkelijkste en die kan echt iedereen zelf vlug bakken.
De passievrucht curd is ook totaal niet moeilijk om maken, maar je kan deze perfect vervangen door de typische Lemon curd die je tegenwoordig in elke supermarkt kan terugvinden (bij de confituur en jams)

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

En dan heb je nog de botercreme, het ietwat moeilijker element. Toch zeker als je voor de “swiss meringue buttercream” variant gaat zoals ik heb gedaan. Bij deze versie moet je je eiwit en suiker verwarmen (au bain Marie) tot 65 graden, ietwat laten afkoelen, stijf opkloppen en op het laatste zachte margarine/boter toevoegen. Als dat iets te tricky is, kan je deze ook perfect vervangen door een traditionele boteroom (zachte boter gemengd met poedersuiker) of klop room stevig op met wat poedersuiker.

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

Je ziet er zijn mogelijkheden genoeg om deze cakejes op tafel te toveren, zeker met Valentijn zal je hier zeker mee scoren. Ga eventueel op zoek naar een hartjes bakvorm om het extra romantisch te maken!

Amandelcakejes met passievrucht en botercrème

Ingrediënten amandelcakejes (+/- 12 cakejes)

 • 190gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 190gr suiker
 • zeste en sap van 1 citroen
 • 4 eieren
 • 190gr amandelmeel
 • 45gr zelfrijzende bloem
 • vanille essence
 • Snuifje zout
 • 100gr blauwe bessen
  Optioneel : meringues (zie recept)
  Extra : muffin-cupcake bakvorm of kleine hartjes bakvorm als je deze hebt

Ingrediënten passievrucht curd

 • 4 eigelen
 • 100gr suiker
 • 80ml passievruchtsap* (ongeveer 6 a 7 passievruchten)
 • 50gr margarine/boter (in blokjes)
 • 2tl limoensap
  *haal de pulp van de passievrucht door een zeef en vang het vocht op

Ingrediënten passievrucht curd

 • 3 eiwitten
 • 135gr suiker
 • 200gr margarine/boter (zacht – op kamertemperatuur)
 • vanille essence

Bereidingswijze

Doe de zachte boter, suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop ligt en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en en meng steeds goed.
Voeg in porties het amandelmeel en de zelfrijzende bloem toe, meng weer goed.
Voeg als laatste het citroensap, vanille essence en het snuifje zout toe. Meng nog even goed.

Verdeel met behulp van een ijsschep (of lepel) het deeg over de bakvorm.
Verdeel hierover nog enkele blauwe bessen, duw voorzichtig in het deeg.
Bak de cakejes ongeveer 30min in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar zijn binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Voor de passievrucht curd
Doe de suiker, passievruchtsap en margarine/boter in een kookpotje en zet op een middelhoog vuurtje zodat de boter kan smelten en de suiker kan oplossen.
Doe eigelen in een kom en klop even los.
Giet wat van het warme passievrucht-boter-suiker mengsel bij de lopgeklopte eigelen. Meng even en voeg dit mengsel terug op het kookpotje op het vuur.
Verwarm dit mengsel terug al roerend tot dit mengsel indikt, laat niet koken.
Haal van het vuur, voeg het limoensap toe, meng nog even en laat afkoelen. Je kan de curd best in een glazen potje /confirtuurpotje gieten.
Zet de afgekoelde curd in de koelkast en laat minstens 1h of nacht opstijven.

Voor de meringue botercrème
Doe de eiwitten en suiker in een kom en verwarm dit au bain marie. Klop voortdurend tot de suiker is opelost. Als je een suikerthermometer zou hebben, dit mengsel zou eigenlijk een temperatuur van 65 graden moeten hebben.
Haal de kom uit het water en giet dit mengsel in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en begin met mixen tot er stijve pieken ontstaan (ongeveer 10min).
Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe en blijf mixen op middelhoge snelheid. Schraap af en toe de zijkanten even los. Op het laatste voeg de vanille essence toe.

Voor de samenstelling.
Schep de botercrème in een spuitzak en spuit de botercrème rond de randen van de cakejes. Laat het midden vrij voor de passievrucht curd.
Werk de cakejes eventueel af met wat mini-meringues.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.