“Euhm Elien, is dit een shakshuka?” Ik zie geen eieren.
Je ziet misschien geen eitjes, ze zitten er wel degelijk in hoor. De inspiratie voor dit typisch populair Midden-Oosters recept heb ik gehaald uit mijn nieuwe kookboek aanwinst meer bepaald Falastin van Sami Tamimi & Tara Wigley. Een boek vol heerlijke Midden-Oosterse receptjes, dat trouwens mijn favoriete keuken is, voor het geval dat dit nog niet was opgevallen 😉
Als je Midden-Oosterse gerechten zegt dan associeert iedereen dat meteen met Ottolenghi. Heel begrijpelijk want hij is dan ook de populairste chef van dit moment. Ik denk dat in heel veel boekenkasten hier in België wel een kookboek van hem staat. Zijn beste vriend, zakenpartner en co-auteur van enkele van Yotam’s boeken, Sami Tamimi (ook een chef) heeft er nu ook eentje op de markt gebracht. Samen met Tara Wigley, ook actief in de Ottolenghi-groep, hebben ze het prachtige Falastin kookboek op de markt gebracht. Eentje dat gewoon niet mocht ontbreken in mijn kookboekencollectie en als “die hard” fan van de Midden-Oosterse keuken.
Falastin is niet zo maar een kookboek, er passeren ook persoonlijke herinneringen en portretten van gewone Palestijnen.
Ondertussen heeft hij een prominent plaatsje gekregen in mijn collectie en blader ik er wekelijks wel eens door voor inspiratie voor gerechtje maar ook voor smaakcombinatie. Zo stond hier afgelopen weekend een receptje van geroosterde courgette en pompoen met feta op het menu, super simpel, super easy en zo smaakvol. Met een simpele “touch by the Middle East” tover je 2 doodnormale groenten om tot ware smaakbommetjes.
Mijn favoriete receptje blijft toch deze shakshuka, dat op het eerste zicht geen shakshuka lijkt.
Wie er nog nooit van heeft gehoord … shakshuka staat voor eitjes gepocheerd in een pittige kruidige tomatensaus. Een receptje voor op ieder moment van de dag naar mijn mening. Maar waar zijn die eitjes dan? Ze zitten er wel in maar zijn gewoon “geroerd” onder de tomatensaus. Een soort van roerei kan je wel zeggen. Daardoor is dit echt een super smeuïg receptje. Eentje dat geprobeerd moet hebben. En je moet geen bang hebben dat je ei openbreekt als je deze in de tomatensaus giet (gebeurt hier vaak hoor)
Shakshuka
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 teentjes look
- 500 gr tomaten
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1 tl tomatenpuree
- 1/4 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl harissa optioneel
- 150 gr passata
- 4 eieren
- Olijfolie
- peper en zout
- 50 gr feta
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 snuifje chilivlokken
Instructies
- Pel de ui en hak fijn.Snij de paprika in kleine blokjes.Pel de look en hak fijn.Snij de tomaten in kleine blokjes.
- Verhit een ruime pan met een scheut olijfolie. Stoof hierin de ui mooi glazig voor zo'n 5min tot ze glazig zijn. Roer regematig.Voeg de paprika toe en laat nog eens 5min mee bakken. Roer regelmatig. Voeg dan de look, tomatenpuree, komijnpoeder, korianderpoeder en gerookt paprikapoeder toe, roer goed en laat een minuutje mee bakken. Voeg de tomatenblokjes, harissa en passata toe. Roer goed en laat zo'n 15min zachtjes sudderen tot de tomaten zacht zijn gegaard.
- Kluts de eieren los met peper en zout.Giet al roerend de eieren bij de tomatensaus. Roer 3 a 4x, de eieren mogen niet helemaal egaal gemengd te zijn met de saus. Zet het vuur middelhoog, zet het deksel op de pan en laat zo'n 4 a 5min zachtjes sudderen.
- Terwijl de eieren garen, kan je de feta verbrokkelen en mengen met de peterselie en chilivlokken.Serveer de shakshuka meteen met het feta mengsel.Serveer met broodSMakelijk