Normaal zouden we nu met vakantie zijn, genieten van de Spaanse zon, cultuur opsnuiven in Valencia en Alicante, smullen van heel wat tapas, even niks doen … tja dat zit er dus niet in. We moeten er het beste van maken, dus genieten we gezellig thuis en toveren we gewoon het zuiden, de mediterraanse keuken op ons bord. En dit receptje van saté met halloumi, chorizo en bulgursalade is echt een smeltkroes van de zuiderse keukens.
Chorizo uit Spanje, halloumi uit Cyprus, bulgur uit het Midden-Oosten … tja dat is echt de vakantie op je bord! Een gerechtje dat je gewoon doordeweeks op tafel kan toveren. Of je kan de spiesjes en de salade ook perfect maken op de BBQ.
Ingrediënten saté (4 personen)
- 400gr halloumi
- 400gr chorizo
- 2 rode uien
- 2tl gerookt paprikapoeder
- 1el fijngeraspte zeste van citroen
- 2el citroensap
- 1el bruine suiker
- 1tl tijm (blaadjes)
- Olijfolie
Ingrediënten bulgursalade
- 1 venkel
- 1tl maple syrup
- 400gr bulgur
- 2el fijngehakte peterselie
- 2el geroosterde pijnboompitten
- Granaatappelpitjes
- Citroensap
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Voor de bulgursalade.
Begin met het roosterden van de venkel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de venkel in dunne plakjes, doe in een ovenschaal en voeg de maple syrup, peper en wat zout toe. Meng kort. Rooster de venkel zo’n 15 a 20min in de oven tot deze mooi zacht is.
Kook ondertussen de bulgur gaar zoal vermeldt op de verpakking.
Giet af, laat uitlekken en afkoelen.
Als de bulgur is afgekoeld, voeg de geroosterde venkel toe samen met de peterselie, wat citroensap en peper en zout. Meng goed en breng eventueel nog verder op smaak met citroensap, peper en zout. De pijnboompitten en granaatappelpitjes kan je best vlak voor het serveren over de salade strooien.
Voor de satés.
Snij de chorizo in plakjes van zo’n 2 a 3cm.
Snij de halloumi in blokjes van ook zo’n 2 a 3 cm.
Pel de rode uien, snij in kwarten.
Meng het gerookt paprikapoeder met de zeste van citroen, citroensap, bruine
suiker, tijm, 2el olijfolie, peper en zout.
Rijg afwisselend de chorizo, halloumi en rode ui op een satéstokje. Wrijf in
met de marinade.
Bak de satés in een grillpan of op de BBQ (of in de oven op zo’n 200 graden)
voor zo’n 6 a 8min. Draai
regelmatig.
Serveer de satés met de bulgursalade.
Smakelijk!