Taart met witte chocolade en pistache

Taart met witte chocolade en pistache

Laten we vandaag maar aan het bakken gaan en even vergeten dat we nu normaal doorheen Valencia aan het cruisen zouden zijn. Niets aan te doen, gezondheid en veiligheid gaan nu eenmaal voor. Reizen mag dan misschien niet toegestaan zijn, bakken mag gelukkig nog wel (oef anders zou het maar een triestige bedoeling geweest zijn ten huize Elien). Talloze cakes en taarten zijn hier al uit mijn oven gekomen tijdens de coronacrisis waaronder ook deze zalige taart met witte chocolade en pistache.

Taart met witte chocolade en pistache

Een bodem van Bretoens zanddeeg en als vulling een ganache op basis van witte chocolade en pistache. Een bommetje maar een zalig bommetje, eentje dat even doet vergeten dat je nu normaal in het zonnetje in Valencia zou zitten.

Taart met witte chocolade en pistache


Bretoens zanddeeg, nog een tikkeltje lekkerder dan een normaal zanddeeg.
Een deeg waarin 2 verschillende suikers gaan … de gewone witte en de cassanode (blonde suiker – bruine suiker – kinnekessuiker). In deze versie geen blonde suiker wel kandijsuiker, krijg je nog een iets meer karamelige smaak. Daarnaast gaat in Bretoens zanddeeg ook bakpoeder en bicarbonaat (baking soda), zodat deze mooi rijst.
Echter zal het midden ietwat inzakken tijdens en na het bakken. En dat is goed :-), dat “kuipje” heb je nodig voor de vulling.
FYI > ik volgde het recept van Hap&Tap voor dit Bretoens zanddeeg

Taart met witte chocolade en pistache

Een zalige crunchy korst vraagt ook om een hemelse vulling/topping. Wat dacht je van een ganache met witte chocolade en pistache? Witte chocolade & pistache dat is een topcombi!
Afwerken met wat fruit, voor de gezonde toets en je hebt een zalig taartje om van te smullen, genieten en even aan niets denken.

Taart met witte chocolade en pistache


Ingrediënten Bretoens zanddeeg

 • 210gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 290gr patisseriebloem
 • 105gr suiker
 • 105gr kandijsuiker (of blonde suiker/cassonade)
 • 8,5gr bakpoeder
 • 2gr zout
 • 1tl vanille essence
 • 1 eidooier
 • 1gr bicarbonaat (baking soda)

Ingrediënten ganache met witte chocolade & pistache

 • 80gr pistache (gepeld & ongezouten)
 • 85ml + 180ml room
 • 200gr witte chocolade
 • 1el citroensap
 • Extra om af te werken : aardbeien, frambozen, bessen

Bereidingswijze

Begin met de pistachepasta voor de ganache.
Doe de pistaches in een blender en begin te mixen. Je gaat bijna 10min moeten mixen. Schraap tijdens het blenden af en toe de zijkanten los. De eerste 6 a 7min blijft dit vrij droog maar geleidelijk zullen de noten olie vrijgeven en een pasta vormen.
*
Doe de pistachepasta samen met de chocolade (in stukjes gebroken) en 85ml in een klein kookpotje en laat smelten au bain-marie. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi gladde massa krijgt.
Haal dan van het vuur en voeg de resterende room toe samen met het citroensap. Meng goed tot een gladde massa.
Giet in een kommetje, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan in de koelkast en laat nog eens 2h afkoelen.
Je kan dit makkelijk al één dag op voorhand maken.

Voor het Bretoens zanddeeg.
Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker en kandijsuiker.
Mix even los, voeg dan de overige ingrediente toe en meng tot een stevig deeg (een beetje plakkerig).
Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 30min opstijven.
*
Neem een springvorm van zo’n 26cm. Beleg de bodem met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit (dikte zo’n 1 a 1,5cm) in een ronde lap (ter grootte van de springvorm. Leg het deeg in de springvorm, duw goed zodat ie mooi egaal en glad ligt.
Bak de bodem zo’n 30min in de oven.
Als je de taart uit de oven haalt, is het deeg nog heel wak en niet stevig. Tijdens het afkoelen zal ie harder worden. Het mdden zal ook ietwat inzakken tijdens het afkoelen (dat is oke 🙂 )
Verwijder na zo’n 10min de springvorm en laat verder volledig afkoelen.

Haal de ganache van witte chocolade en pistache uit de koelkast.
Doe in een mengkom van je keukenmachine en klop nog heel even los.
Je kan de ganache nu gewoon op/in de taart smeren of schep de ganache in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes.
Werk de taart verder af met vers fruit.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.