Salade Liegeoise

Salade liegeoise

Salade Liegoise of Luikse salade is een echte klassieker in de Belgische keuken. De basis ingredienten van deze salade zijn groene boontjes, aardappelpartjes en spek. Ik heb er nog een gepocheerd eitje bij geserveerd zodat het een echte (gezonde) maaltijdsalade werd.

Salade liegeoiseDeze salade is ideaal als je nog wat restjes gekookte aardappel van de dag ervoor hebt. Dan hoef je enkel nog de boontjes te koken, spek te bakken en een eitje te koken. Ideaal dus na een drukke werkdag.

Ingrediënten (4 personen)

  • 300gr sperzieboontjes (diepvries)
  • 6 aardappelen (medium)
  • 2 kleine sjalotten
  • 4 eitjes (verse)
  • 200gr bacon (blokjes)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze salade

Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Je kan de aardappelen schillen maar dit hoeft niet. Giet de aardappelen af en laat afkoelen. Snij de aardappelen in blokjes als ze zijn afgekoeld.
Kook de sperzieboontjes beetgaar in gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.

Pel de sjalotten en en snij fijn.

Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie. Stoof hierin de sjalotten even aan.
Voeg de blokjes bacon toe en laat meebakken. Roer regelmatig (bakt vlug aan)

Zodra de blokjes bacon gebakken zijn, haal de pot van het vuur. Meng er de boontjes en de aardappelblokjes onder. Kruid af met peper en zout en eventueel een beetje azijn.

Bereidingswijze gepocheerd ei

Neem een ruime kookpot en vul deze met water. Leg op de bodem een bord (zodat het ei niet direct in contact komt met de hitte van de bodem).
Breng het water rustig aan de kook.

Breek het ei voorzichtig open (dooier mag niet breken) en doe voorzichtig in een klein laag kommetje.

Zodra het water 80 graden heeft bereikt, kan je het ei voorzichtig in het water laten glijden. Creëer een draaikolk in het water rond het ei zodat het eiwit rond de dooier blijft. Het water moet ongeveer 80 graden blijven tijdens het pocheren. Pocheer het ei in 4min gaar.
Haal het ei met een schuimspaan of grote lepel uit het water en dep een beetje droog.

Afwerking

Schep enkele lepels van de boontjes salade op een bord en leg hierop het gepocheerde eitje.

Bon Appetit !!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.