Met deze risotto caprese tover je “La Bella Italia” heel gemakkelijk en snel op je bord. Twee heerlijke Italiaanse klassiekers in één gerecht, hoe goed klinkt dat. Alle elementen van een typische caprese salade worden verwerkt in een deze risotto namelijk tomaten, mozzarella en basilicum. Natuurlijk gaat hierbij ook nog risottorijst en enkele smaakmakers. Het resultaat is een super smaakvolle gerechtje ideaal voor tijdens de drukke week te maken. Een 100% vegetarisch receptje waar je perfect nog een stukje vis of vlees bij kan serveren.
Bij het maken van risotto, is er steeds weer die vraag van “roeren of niet roeren tijdens het garen van de rijst?”. Wel ik volg al jaren de techniek van Jeroen Meus en die heeft mij nog nooit teleurgesteld. Ik roer 2x namelijk waneer ik de rijst toevoeg bij de ui en look in het begin zodat deze even kan bakken. De “tweede roering” is wanneer ik vocht toevoeg. Bij deze versie roer ik eigenlijk ook nog een 3e maal wanneer ik de mozzarella, kerstomaten en basilicum toevoeg.

Hoe maken we deze risotto caprese?
Beginnen doen we met een ui en teentjes look fijn te hakken. Verhit een ruime stoofpot en stoof hierin de ui eerst glazig. Voeg vervolgens de look en risottorijst toe, roer éénmaal om en laat een minuutje meebakken. Dan doe je er de tomatenblokjes uit blik bij samen met bouillon, suiker en oregano. Laat de rijst nu zachtjes sudderen en garen tot ie mooi gaar is en zo goed als al het vocht heeft opgenomen.
Ondertussen kan je mozzarella in kleine blokjes snijden, kerstomaten halveren en basilicum fijnhakken. Als de rijst mooi gaar is, haal van het vuur. Voeg nu de blokjes mozzarella toe samen met de kerstomaten en Parmezaanse kaas. Roer even om en serveer direct met de fijngehakte basilicum en balsamico crème.


Risotto caprese
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 240 gr risottorijst
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 600 ml bouillon (kip of groente)
- 1 tl suiker
- 1 tl oregano
- 150 gr mozzarella
- 250 gr kerstomaten
- 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 handvol basilicum blaadjes
- Balsamico crème
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de ui en look fijn te hakken. Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig. Roer regelmatig, laat de ui niet bruin worden. Voeg de look en risottorijst toe, roer één keer om en laat 1min mee bakken. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, suiker en oregano toe. Roer éénmaal en breng aan de kook. Laat zachtjes sudderen tot rijst mooi gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als de risotto iets te droog is en de rijst nog niet gaar is.
- Terwijl de rijst gaart, kan je de mozzarella in kleine stukjes snijden, kerstomaten halveren en basilicum fijnhaken.
- Eenmaal de rijst gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen, haal van het vuur. Voeg de mozzarella, gehalveerde kerstomaten en de Parmezaanse kaas toe. Roer even en serveer direct.Werk de risotto af met wat fijngehakte basilicum en balsamico crème.Smakelijk