Rijst salade met halloumi en perzik, een zomers veelzijdige gerechtje dat op je weekmenu thuishoort. Deze salade kan je makkelijk vegetarisch houden of bak er wat kip of spekjes bij. Serveer deze als doordeweeks avondmaaltijd of als bijgerecht bij een BBQ (barbecue). De restjes neem je de volgende dag gewoon mee als lunch of neem hem mee tijdens een zomerse picknick. Voor mij hoort bij een zomerse salade stukjes perzik of nectarine, beide gaan heerlijk in hartige receptjes. Ze zorgen meteen voor een zoete frisse toets.
Nog meer inspiratie voor lekkere zomerse salades? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijst salade met halloumi en perzik?
- Rijst : ik gebruik hier basmati rijst omdat ik dat persoonlijk het lekkerste vind. Je zou dit ook kunnen maken met couscous of pasta
- Perzik : je kan dit ook met nectarine maken of met stukjes ananas
- Komkommer
- Radijs
- Kerstomaten
- Lente-ui
- Peterselie
- Halloumi : ben je geen fan van halloumi dan kan je dit ook met feta maken
- Olijfolie
- Honing
- Citroen
Hoe maak je deze Rijst salade met halloumi en perzik?
Begin met de rijst af te koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en laat volledig afkoelen.
Ondertussen kan je de groentjes & perzik gaan fijnsnijden. Snij de perzik in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snij in kleine blokjes. Halveer de kerstomaten. Hak de lente-ui en peterselie fijn. Maak dan de dressing door olijfolie, citroensap, honing, peper en zout te mengen.
Doe vervolgens de afgekoelde rijst in een mengkom en voeg de groentjes, peterselie en perzik toe. Meng goed. Giet er zo’n 2/3 van de dressing over en meng goed. Dek de salade goed af en bewaar in de koelkast.
TIP! Je kan de salade tot hier al uren zelfs een dag op voorhand maken.
Vlak voor het serveren, snij je de halloumi in kleine blokjes. Verhit een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin kort de halloumi mooi goudbruin. Roer regelmatig omdat de halloumi snel aan de pan zal plakken. Op het laatste voeg je wat honing en optioneel wat chilivlokken toe.
Werk de salade af met de gebakken halloumi. Serveer de rest van de dressing er apart bij.
TIP! Je kan hier nog wat blokjes kip of spek bij bakken.
Rijst salade met halloumi en perzik
Ingrediënten
- 300 gr rijst (ik gebruikte basmati)
- 2 perziken
- 1 komkommer
- 100 gr radijs
- 200 gr kerstomaten
- 3 lente-uitjes
- 3 el peterselie (fijngehakt)
- 225 gr halloumi
- 1 kl honing
- 1 snuifje chilivlokken (optioneel)
Dressing
- 3 el olijfolie
- 1/2 citroen
- 1 el honing
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het koken van de rijst zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af. Laat goed uitlekken en volledig afkoelen.
- Ondertussen kan je het snijwerk doen. Halveer de perziken, verwijder de pit en snij in kleine blokjes.Verwijder de zaadlijsten van de komkommer, snij in kleine blokjesSnij de radijsjes in fijne stukjes of plakjesHalveer de kerstomaten of snij in vieren. Hak de lente-uitjes fijn. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Doe de rijst in een ruime mengkom. Doe er de groentjes, peterselie en perziken bij. Meng goedGiet er zo'n 2/3 van de dressing over. Meng goed. Je kan de salade tot hier perfect al enkele uren van tevoren maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.
- Snij de halloumi in kleine blokjes.Verhit een pan op vrij hoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin de stukjes halloumi kort goudbruin langs alle kanten. Roer regelmatig want de halloumi plakt anders snel aan de pan. Op het laatste voeg je de honing en optioneel wat chilivlokken toe. Werk de salade af met de halloumi en serveer met de rest van de dressing.TIP! Ik vind halloumi het lekkerste als ie warm is. Koud kan natuurlijk ookSmakelijk