Het recept voor balletjes in tomatensaus hier op de blog, is al van dag één het populairste recept hier op de blog. Tja, met gehaktballetjes scoor je nu eenmaal tijd, bij mij toch. Gehaktballetjes are life, dat is mijn motto 😃. Maar ik kan jullie garanderen deze ricotta balletjes in tomatensaus “are life” ook hoor. De balletjes zijn zo luchtig, zo smaakvol, lekker cheesy en gewoon zo lekker. Ze zijn echt een heerlijk vegetarisch alternatief en ook nog eens super makkelijk om te maken.
Voor de tomatensaus, je zou hier perfect je eigen vertrouwde saus kunnen maken. Mijn versie is er eentje waarin zowel tomatenblokjes (uit blik) als zongedroogde tomaatjes in verwerkt worden. De saus wordt lekker romig gemaakt door wat mascarpone. Na het gladmixen van de saus kan je de ricotta balletjes garen in de tomatensaus. Persoonlijk vind ik ze lekkerder als ze gebakken zijn in de oven.
Hoe maken we deze Ricotta balletjes in tomatensaus?
Beginnen doen we met de ricotta balletjes. Hiervoor meng je ricotta met fijngehakte look, peterselie, Parmezaanse kaas, eitjes, paneermeel, peper en zout. Rol er balletjes van en laat ze even opstijven in de koelkast
TIP! Je kan deze makkelijk al enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
Ondertussen kan je al rustig de saus maken. Hiervoor stoof je eerst sjalotten aan in een stoofpot. Roer regelmatig. Voeg er vervolgens fijngehakte look en zongedroogde tomaatjes aan toe. Laat nog even kort mee bakken. Giet er tomatenblokjes bij samen met wat basilicum, oregano, suiker, peper en zout. Meng goed en laat zachtjes sudderen. Na 15min pureer je de saus of je kan de saus nog iets langer laten sudderen voor nog meer smaak.
De ricotta balletjes kan je nu garen in de saus. Reken op zo’n 15min. Of ik vind het lekkerder om de balletjes te bakken in de oven.
Ricotta balletjes in tomatensaus
Ingrediënten
Ricotta balletjes
- 500 gr ricotta
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 60 gr Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- 150 gr paneermeel
- Peper en zout
Tomatensaus
- 2 sjalotten
- 3 teentjes look
- 125 gr zongedroogde tomaten (kies voor semi-gedroogd)
- 800 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 1 kl basilicum (gedroogd)
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1 kl suiker
- 150 gr mascarpone (of room)
- Peper en zout
Instructies
- Voor de ricotta balletjes.Doe de ricotta, fijngehakte look, peterselie, Parmezaanse kaas en eieren in een mengkom. Meng of mix dit goed door. Voeg er vervolgens het paneermeel, peper en zout aan toe en meng/mix tot een stevige massa. Hier moet je mooie balletjes van kunnen rollen. Is het nog iets te nat, voeg nog wat extra paneermeel toe.Rol balletjes van dit mengsel en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast.
- Ondertussen kan je de saus maken.Pel de sjalotten en look en hak fijn. Snij ook de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes. Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalotten eerst mooi aan voor zo'n 6 a 7min. Roer regelmatig. Voeg er vervolgens de look en zongedroogde tomaten aan toe. Laat een minuutje mee bakken. Giet er de tomatenblokjes bij samen met de basilicum, oregano, suiker en zo'n 100ml water. Laat minstens 15min zachtjes sudderen.Doe er dan de mascarpone bij, laat rustig smelten en mix dan nog even de saus glad. TIP! Je mag de saus ook langer laten sudderen voor nog meer smaak.
- Je kan de balletjes nu garen in de saus voor zo'n 10min.Ik vind ze lekker dat ze in de oven worden gebakken, zo krijgen ze een krokant korstje.Verwarm de oven voor op 190 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de ricotta balletjes en bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min. Draai ze halverwege even om.Eenmaal gebakken, serveer direct met de sausSmakelijk