Quiche altijd lekker en een snel receptje, een receptje waarin je restjes kan verwerken, een receptje waar je continu met ingredienten en smaken kan spelen. Echter kan een quiche vlug te zwaar worden … bladerdeeg, room, kaas, eieren … ja dat is “heavy stuff”. Deze quiche met surimi, prei, broccoli en erwtjes is een lichtere versie. Het bladerdeeg heb ik vervangen door filodeeg, de room liet ik weg en gebruikte wat ricotta. De kaas is natuurlijk wel van de partij in de form van feta.
De vulling is een ware “veggie party” met prei die ik eerst heb gestoofd, en gekookte broccoli en erwtjes. De groenten blend ik samen met de ricotta, eitjes en wat feta tot een glad papje waardoor je een een fluweelzachte quiche krijgt.
Je zou hem perfect 100% veggie kunnen houden, maar ik voegde blokjes surimi toe. Past perfect bij de groentjes en de feta. En is eens iets anders dan de klassieke zalm of kip die we toevoegen aan een quiche.
Het perfecte voorbeeld ook weer dat je met surimi meer kan maken dan de typische surimi salade voor tussen de boterham.
Ingrediënten
- 5 vellen filodeeg
- 1 broccoli
- 2 preien
- 150gr erwtjes (diepvries)
- 150gr ricotta
- 3 eieren
- 150gr feta
- 100gr surimi (in blokjes)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Snij de broccoli in kleine roosjes.
Was de preien en hak in reepjes.
Kook de broccoli gaar in licht gezouten water, voeg de laatste 4min de erwtjes toe. Giet af en laat even uitlekken.
Terwijl kan je de prei aan stoven.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en stoof hierin de prei mooi zacht. Roer regelmatig.
oe dan de prei, broccoli, erwtjes, ricotta, eieren, 50gr feta, peper en zout in een blender en mix tot een glad papje.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een springvorm of cakevorm in met wat olie en beleg deze met de vellen filodeeg (zorg dat de bodem en de zijkanten helemaal bedekt zijn). Wrijf telkens het filodeeg goed in. Je mag het filodeeg voor een deeltje over de randen laten hangen. Eenmaal gevuld kan je deze dan want naar binnen vouwen.
Giet hierin het groente mengsel, verdeel hierover de blokjes surimi en verkruimel hierover de rest van de feta. Plooi de randen van het filodeeg wat naar binnen.
Bak de quiche zo’n 25min in de oven tot de binnenkant mooi gaar is en het filodeeg mooi goudbruin.
Serveer direct.