Wat een heerljik weertje om die BBQ nog eens aan te steken en gezellig buiten te eten.
Genieten van de warmte buiten, wat leuk gezelschap, een fris drankje en daarbij natuurlijk lekker eten.
Het blijft gezellig om de BBQ vol te leggen met vlees zoals steak, kipfilet, hamburger, … en kommen vol groenten en aardappelsalade. Maar waarom eens niet verrassend uit de hoek komen en die bergen vlees achterwege laten?
Reepjes steak met een lekker pikant chilisausje, een frisse avocadocreme en platbrood dat ook op de BBQ gebakken kan worden.
Klinkt toch goed, nee?
Het idee komt uit de Libelle Lekker van vorige maand waaraan ik even mijn eigen toets heb gegeven.
Geen typisch Zuid-Amerikaanse arepa’s zoals in het receptuur, wel gemakkelijk platbrood. En wees gerust het deeg hoeft echt geen uren te rijzen … even mengen en kneden, in porties verdelen, plat rollen en bakken op de grill. Een zalig lui brood 🙂 dat nog beter wordt met de steak, chilisaus en avocado.
Ingrediënten (4 personen)
- bloem
- griekse yoghurt
- 1/2 ui
- citroensap
- 3 a 4 steaks
- Peper en zout
- 2 tomaten (in blokjes)
Ingrediënten avocadocrème
- 2 avocado’s
- 3el griekse yoghurt
- 1/2 ui
- citroensap
- cayennepeper
- Zout
Ingrediënten chilisaus
- 3 rode chilipepers (fijngehakt- zonder zaadjes)
- 1 teentje look
- 1el suiker
- 3el azijn
- 1kl bruine suiker
- 3el ketchup
Bereidingswijze platbrood
Tip > Als je een keukenmachine/robot hebt, gebruik deze dan om het deeg te mengen. Je kan natuurlijk ook het deeg met de hand kneden.
Doe alle ingredienten in een mengkom, meng even de ingredienten en kneed tot een elastisch en ietwat plakkerig deeg.
Verdeel het deeg in kleinere porties en rol elke portie uit op een bebloemd oppervlak. Wrijf elk uitgerold lapje deeg in met een beetje zonnebloemolie.
Verhit een grillpan met een scheutje zonnebloemolie.
Bak de platbroden mooi goudbruin per kant (ongeveer 2 a 3min) in porties.
Deze platborden zijn op hun best als ze net uit de pan komen en nog lekker warm zijn.
Bereidingswijze
Voor de chilisaus, doe alle ingredienten (behalve de ketchup) in een kookpotje en stoof op een zacht vuurtje gedurende 15min. Roer regelmatig.
Schep dit mengsel in een blender of foodprocessor samen met de ketchup en mix tot een gladde saus.
Zet even opzij.
Voor de avocadocreme, doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met de yoghurt en de halve ui. Mix tot een crème. Breng op smaak met cayennepeper, zout en citroensap. Zet even koel.
Kruid de steak met peper en zout.
Bak de steak (naar eigen voorkeur) op de BBQ of in een grillpan.
Eenmaal de gekozen cuisson bereikt, haal van de grill. Snij in reepjes.
Beleg het platbrood met enkele reepjes steak, een beetje van de avocadocreme en naar smaak een beetje van de zoete chilisaus. Werk af met blokjes tomaat.
Smakelijk!