Plaattaart met pompoen, witloof en peer

Deze Plaattaart met pompoen, witloof en peer is de ideale doordeweekse maaltijd. Een super snelle en makkelijke maaltijd bomvol smaak en ook nog eens vegetarisch. De bitterheid van het witloof wordt wegenomen door de peer en wat honing.
Naar recept gaan

Met een plaattaart scoor je altijd op je weekmenu! En scoren dat ga je zeker en vast doen met deze vegetarische plaattaart met pompoen, witloof en peer. Allemaal herfstige ingrediënten tezamen, dat kan alleen maar lekker zijn. Het succes van een plaattaart zit hem natuurlijk in het bladerdeeg. Niemand kan ontkennen dat dit stiekem toch het lekkerste is. Maar de toppings hoeven in dit geval zeker ook niet onder te doen. Het deeg wordt namelijk ingesmeerd met een combinatie van zure room, mosterd en wat honing. Deze gaan we vervolgens beleggen met onze groenten en ook wat feta.

Vaak bij plaattaarten worden de groenten en ongekookt of ongebakken opgelegd, rauw dus. Je zou dat in dit geval ook kunnen doen maar dat raad ik je niet aan. Ik vrees dat de pompoen dan niet volledig gaar zal zijn en het witloof zal ook nog hard en bitter zijn. Wat heb ik gedaan? Ik heb de pompoen eerst in kleine plakjes gesneden en kort geroosterd in de oven. Zo wordt ie al gegaard maar zo krijgt deze ook veel meer smaak.

Het witloof, vaak een moeilijk ingrediënt omwille van de bitterheid. Ook deze gaan we eerst al garen door deze te bakken in de pan in een klontje boter. Op het laatste voegen we ook wat honing toe. Zo gaat iedereen deze lusten. Oke, het vraagt misschien iets meer tijd maar de smaak gaat zo lekker zijn!

TIP! Je kan de pompoen makkelijk de dag voordien al roosteren in de oven. Met het witloof zou ik dit niet doen, als je dit een nachtje laat staan dan gaat het te waterachtig te worden.

Deze Plaattaart met pompoen, witloof en peer is de ideale doordeweekse maaltijd. Een super snelle en makkelijke maaltijd bomvol smaak en ook nog eens vegetarisch. De bitterheid van het witloof wordt wegenomen door de peer en wat honing.

Hoe maken we deze plaattaart met pompoen, witloof en peer?

We beginnen met het roosteren van de pompoen. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in plakjes. Probeer deze plakjes niet te dik te snijden en van gelijke grootte voor een gelijke garing. Leg ze op een beklede bakplaat en meng met gerookt paprikapoeder, salie, peper, zout en olijfolie. Rooster voor zo’n 10min in de oven. De pompoen hoeft nog niet helemaal gaar te zijn maar zal nog verder garen op de taart.

Terwijl kan je het witloof gaan bakken. Verwijder het harde achterste gedeelte en snij grof. Verhit een klontje boter in een pan en bak voor zo’n 3min in de pan. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en voeg wat honing toe. Zet even opzij.

Meng alvast zure room met mosterd en honing. Snij ook een peer in fijne plakjes.

Rol het bladerdeeg open en wrijf in met het zure room mengsel. Blijf wel zo’n 2cm weg van de rand aangezien we dit zullen omvouwen. Verdeel de groenten en peer over de taart en verkruimel er wat feta over. Je kan er nu ook nog wat honing over gieten. Vouw de randjes naar binnen en wrijf deze in met wat losgeklopt ei. Bak de taart mooi goudbruin in de oven en serveer dan direct.

Deze Plaattaart met pompoen, witloof en peer is de ideale doordeweekse maaltijd. Een super snelle en makkelijke maaltijd bomvol smaak en ook nog eens vegetarisch. De bitterheid van het witloof wordt wegenomen door de peer en wat honing.
Deze Plaattaart met pompoen, witloof en peer is de ideale doordeweekse maaltijd. Een super snelle en makkelijke maaltijd bomvol smaak en ook nog eens vegetarisch. De bitterheid van het witloof wordt wegenomen door de peer en wat honing.

Plaattaart met pompoen, witloof en peer

Deze Plaattaart met pompoen, witloof en peer is de ideale doordeweekse maaltijd. Een super snelle en makkelijke maaltijd bomvol smaak en ook nog eens vegetarisch. De bitterheid van het witloof wordt wegenomen door de peer en wat honing.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • +/- 300 gr pompoen
  • 1 tl gerookt paparikapoeder
  • 1 tl (gedroogd) salie (optioneel)
  • 1 klontje boter
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 peer
  • 200 gr zure room
  • 1 el mosterd
  • 1 + 1 el honing + extra
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 gr feta
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    We gaan beginnen met het kort roosteren van de pompoen. Als we deze ongebakken op onze taart gaan leggen om dan te bakken in de oven, gaat ie nooit gaar zijn.
    Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snij in plakjes (niet te dik).
    Leg deze op een beklede bakplaat en strooi er het gerookt paprikapoeder en salie over. Kruid ook met peper en zout en overgiet met wat olijfolie. Hussel goed door mekaar.
    Bak voor zo'n 10min in de oven. De pompoen hoeft nog niet helemaal gaar te zijn aangezien hij nog verder gaat bakken in de taart. Haal uit de oven
  • Terwijl de pompoen in de oven staat, kan je alvast het witloof gaan bakken. Ook dit gaan we op voorhand bakken anders zal dit ook niet gaar zijn met enkel in de oven te staan.
    Verwijder de harde kern van het witloof en snij in grove plakjes of stukjes. Dit hoeft niet te fijn te zijn aangezien witloof nog hard gaat slinken.
    Verhit in een pan een klontje boter en stoof hierin het witloof aan voor zo'n 3min. Kruid ook met peper en zout. Haal van het vuur en voeg nog 1el honing toe, meng en zet even opzij.
  • Verwijder het klokhuis van de peer, snij in dunne plakjes. Je hoeft deze niet te schillen.
    Meng de zure room met de mosterd, 1el honing, peper en zout.
  • Rol je bladerdeeg open. Je kan dit het best direct openrollen op je bakplaat.
    Smeer het bladerdeeg in met het zure room mengsel. Blijf zo'n 2cm weg van de rand.
    Verdeel hierover de plakjes pompoen, witloof en peer. Je kan hier nu nog wat extra honing overstrooien
    Rol de randjes van het bladerdeeg naar binnen.
    Verkruimel de feta en strooi dit over de groenten en peer.
    Kluts een ei los en wrijf hiermee de randjes in.
    Bak de taart in de oven (200 graden) voor zo'n 20 a 25min tot het deeg mooi gaar en goudbruin gebakken is.
    Haal uit de oven en serveer direct.
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, doordeweeks recept, gemakkelijk recept, mosterd, peer, pompoen, witloof, zure room

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.