Donuts met maple syrup

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.
Naar recept gaan

We gaan nog eens donuts bakken! Niet zo’n zware vettige versie met een smaakloos glazuurtje, wel deze donuts met maple syrup gebakken in de oven. Jawel, we gaan een typische smaakmaker uit Canada gebruiken namelijk maple syrup ofwel ahornsiroop ofwel esdoornsiroop. Ik vind persoonlijk de enkele benaming leuker klinken 😉. We gaan deze zoetstof zowel in het baksel als in het glazuur verwerken waardoor we een heerlijke lichte karamelsmaak gaan krijgen.

Die heerlijke karamelsmaak van de maple syrup gaan we combineren met wat pumpkin spice kruiden. In vorige receptjes waarin ik deze bekende kruidenmix gebruik, heb ik jullie al verteld dat deze hier moeilijk te verkrijgen is. Alternatieven hiervoor zijn onze bekende speculaas- of koekkruiden of gewoon kaneel zorgt ook voor genoeg kruidigheid. Zelf gebruik ik de “Cake Factor” kruidenmix van Mill & Mortar, deze bevat quasi dezelfde ingrediĂ«nten als pumpkin spice.

Nog een handige tip wanneer je geen donut bakvorm hebt. Je kan deze bakvormen heel makkelijk vinden bij bol.com of bij bouwhuis. Geen zin om er eentje aan te kopen, gebruik dan gewoon een cupcake bakvorm. Deze kan je ook gewoon dippen in het glazuur en zijn super schattig.

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.

Hoe maken we deze donuts met maple syrup?

We beginnen met het smelten van de boter. Eenmaal gesmolten, laat even ietwat afkoelen. Meng ondertussen alvast even de zelfrijzende bloem en de pumpkin spice kruiden (of alternatief). Zet dit ook even opzij.

Doe de ietwat afgekoelde boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Doe er ook de bruine suiker, maple syrup, eieren, zure room, melk en vanille bij. Mix op hoge snelheid tot je een mooi glad papje hebt. Check zeker dat de suiker die op de bodem ligt, goed mee gemixt is. Voeg hier de bloem aan toe en mix op lage snelheid tot je een mooi glad deeg hebt. Mix niet te lang, gewoon tot je een mooi deeg krijgt.

Schep het deeg in je donut of cupcake bakvorm. Vul ze niet te vol aangezien ze nog een beetje zullen rijzen. Bak de donuts mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat eerst afkoelen in de vorm. Ontvorm vervolgens en laat verder afkoelen op een rooster.
TIP! Gebruik je een siliconen donut of cupcake bakvorm dan hoef je deze niet eerst in te vetten. Gebruik je een metalen donutvorm, vet dan eerst goed in. Metalen cupcake bakvorm kan je best beleggen met papieren vormpjes. Hou er ook rekening mee als je cupcake bakvorm gebruikt dat de baktijd iets langer zal zijn.

Voor het glazuur meng je poedersuiker met maple syrup, vanille extract en een heel klein beetje melk. Roer die goed door. In het begin zal dit lang droog blijven maar door te blijven roeren zal dit lopender worden. Vind je het nog niet lopend genoeg begin dan met slechts 1tl melk toe te voegen. Nee te veel ineens want dit heeft echt niet veel nodig. Hou er ook rekening mee dat het glazuur op de donuts moet blijven kleven en er niet helemaal af mag lopen.

Dip de donuts of cakejes in het glazuur en werk af met wat pecannoten.

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.
We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.

Donuts met maple syrup

We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Donuts bakvorm (of cupcake bakvorm)

Ingrediënten
  

  • 115 gr boter
  • 240 gr zelfrijzende bloem
  • 1 tl pumpkin spice kruiden (*)
  • 100 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 120 ml maple syrup (**)
  • 2 eieren
  • 120 gr zure room (op kamertemperatuur)
  • 120 ml melk
  • 2 tl vanille extract

Glazuur

  • 180 gr poedersuiker
  • 50 ml maple syrup
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 a 2 el melk
  • pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Gebruik je een siliconen donut of cupcake bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten.
    Gebruik je een metalen donut bakvorm vet deze dan eerst goed in.
    Gebruik je een metalen cupcake bakvorm, leg er dan een papieren vormpje in.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat vervolgens even afkoelen.
    Meng ook alvast de bloem met de pumpkin spice kruiden. Zet even opzij
  • Doe de afgekoelde gesmolten boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg er de bruine suiker, maple syrup, eieren, zure room, melk en vanille extract aan toe. Mix op hoge sneldheid tot je een mooi glad mengsel hebt.
    Voeg er de bloem met de kruiden aan toe en mix (op lage snelheid) tot je een mooi glad deeg hebt. Mix vooral niet te lang, tot alles gewoon gemengd is.
  • Schep het deeg in de vormpjes. Vul ze niet helemaal tot boven aangezien ze nog een beetje zullen rijzen.
    Bak de donuts voor zo'n 10 a 12min tot deze mooi gaar en goudbruin gebakken zijn. Gebruik je een cupcake bakvorm dan kan de baktijd iets langer zijn aangezien deze iets groter zijn.
    Haal uit de oven en laat eerst zo'n 8min in de vorm afkoelen. Ontvorm vervolgens en laat verder op een rooster afkoelen.
  • Als de donuts of cakejes volledig zijn afgekoeld kan je ze gaan glazuren.
    Wil je ze gaan decoreren met de pecannoten, hak deze dan fijn.
    Doe de poedersuiker, maple syrup en vanille extract in een kommetje. Begin ook met slechts 1el melk toe te voegen. Roer dit los, in het begin zal die heel droog zijn maar geef het wat tijd en het zal vloeibaar worden. Je wilt dat de glazuur mooi op de donuts blijft liggen en er niet helemaal gaat van af lopen. Vind je het nog iets droog, voeg dan nog 1tl melk toe, roer opnieuw en bekijk opnieuw de textuur. Te veel vocht toevoegen zal de glazuur te snel te lopend maken.
    Is de glazuur goed van textuur, doop dan de bovenkant van donuts of cakejes in het glazuur. Strooi er ook meteen wat fijngehakte pecannoten over.
    Laat de glazuur uitharden.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de pumpkin spice kruiden perfect gaan vervangen door :
– gewoon kaneel 
– speculaas- of koekkruiden 
– cake factor kruidenmix van Mill & Mortar
(**) De maple syrup kan je vervangen door honing. 
Trefwoord bakken, donuts, maple syrup
We gaan nog eens donuts bakken met dit recept voor donuts met maple syrup. We gaan geen friteuse gebruiken, deze gaan we gewoon in de oven bakken waardoor ze veel lichter zijn. Dankzij de ahornsiroop krijgen de donuts een heerlijke karamelsmaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.