Plaattaart met asperges, broccoli en ham

Plaattaart met asperges, broccoli en ham

Dit receptje dateert van dag 4 van de “light lockdown” door het Corona virus. Chaos, onzekerheid, bizarre tijden en de hamsterwoede. Aan die hamsterwoede heb ik vooral niet meegedaan, integendeel ik ben nog creatiever geworden met de ingredienten die ik huis heb. En weet je, zo zijn er echt enkele onverwachte toppers naar boven gekomen zoals deze plaattaart met asperges, broccoli en ham.

Plaattaart met asperges, broccoli en ham

Broccoli in de diepvries, een rol bladerdeeg en smeerkaas in de koelkast, nog wat Parmezaanse kaas over van de vorige dag. De asperges en de ham had ik dagen ervoor al meegebracht. De asperges, het waren de eerste van het seizoen en heb ze toen gewoon in mijn winkelkar gegooid met totaal nog geen plan “ik zie wel wat ik er mee doe” maar ze moesten mee want ik ben een echte “asperge lover”.
Het voordeel van asperges is dat ze zo lekker op zich zijn dat ze echt weining opsmuk of veel extra’s nodig hebben, ideaal in een tijd waar er veel rekken leeg waren in de supermarkt.

Plaattaart met asperges, broccoli en ham

Uiteindelijk zijn ze terecht gekomen in deze heerlijke plaattaart.
Ja, ik weet het normaal is een plaattaart 1 grote taart, ik heb er individuele taartjes van gemaakt. Is eens iets anders, maar natuurlijk kan je er ook gewoon 1 grote taart van maken.
“In uw titel staat ook broccoli vermeldt, maar waar is die?” … Ja de broccoli, je ziet het niet meteen maar ik kan jullie meedelen dat hier effectief 1 hele stronk broccoli inzit. Zie je die groene crème onder de asperges en ham? Wel in die crème zit het. De crème is een mix van gekookte broccoli met smeerkaas.
Ja, hoe kom je er op om broccoli te mixen met smeerkaas. Geen idee, in tijden van crisis 😀 doet een mens rare dingen. En vaak komen zo de beste en lekkerste ideetjes en dit was er één van. Super lekker! Voor iedereen die niet zo’n fan is van deze groente, awel mix hem met smeerkaas en je bent direct fan!

Plaattaart met asperges, broccoli en ham

Ingrediënten (3 personen)

  • 1 broccoli
  • 200gr smeerkaas
  • 1 bussel witte asperges (kan ook met groene)
  • 6 sneetjes ham *
  • 1 rol bladerdeeg
  • 2el Paremezaanse kaas (geraspt)
  • 1 ei
  • Zout

*Ik gebruikte prosciutto, maar je kan hier eender welke ham voor gebruiken. Of ook mogelijk met zalm.

Bereidingswijze

Snij de broccoli in kleine roosjes.
Kook ze gaar in gezouten water, giet af en laat goed uitlekken.

Schil de asperges, breek het harde achterste af.
Kook de asperges beetgaar in de gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat. Je kan het deeg in 1 geheel laten of verdelen in 3 of 4 delen.
Maak rondom een lichte inkeping op ongeveer 1cm van de rand. Let op, snijd het deeg niet helemaal door. De inkeping zorgt voor de randjes.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Kluts het ei los en wrijf de zijkanten in.
Bak het deeg mooi goudbruin voor zo’n 10 a 15min.

Ondertussen doe je de uitgelekte broccoli in een blender samen met de smeerkaas. Mix tot een gladde crème.

Haal het blardeeg uit de oven.
Je zal de binnenkant terug ietwat platter moeten duwen.
Verdeel het mengsel van broccoli & roomkaas in het midden van het bladerdeeggebakje. Leg hierop de asperges, plakjes ham en de Parmezaanse kaas.
Bak nog eens zo’n 10min in de oven.

Haal uit de oven en serveer direct.
Serveer eventueel met een salade.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.