Chocolade en koffie, twee van mijn persoonlijke favorieten die ik sowieso in huis moet hebben. En samen zijn ze een topduo. Een tas koffie met daarbij een stuk echte pure chocolade, dat is heaven! Zo simpel en zo lekker. Zeker eens proberen en wat je ook zeker eens moet proberen zijn deze cute chocolade cupcakes met koffie en bramencrème.
Geen saai, droge, klassieke cupcakes … wel deze super sexy, smaakvolle en smeuïge cupcakes met een zalige bramencrème. Die bramencrème is eigenlijk niet meer dan een gewone botercrème met wat roomkaas en het sap van bramen. Zalig romig met een frisse toets.
Ingrediënten cupcakes (+/- 12 a 13 cupcakes)
- 225gr zelfrijzende bloem
- 40gr cacaopoeder
- 80ml sterke koffie (mag nog warm zijn of afgekoeld zijn)
- 125gr margarine/boter
- 60ml zonnebloemolie
- 240gr suiker
- 2 eieren
- 2tl vanille essence
- 125gr zure room
- Extra : papieren cupcake vormpjes + cupcake/muffin bakvorm
Ingrediënten bramencrème
- 250gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
- 125gr roomkaas (op kamertemperatuur)
- 300gr poedersuiker (ja 300gr is correct 😉 )
- 25gr bramen (vers of diepvries) + extra
- 1tl vanille essence
Bereidingswijze
Begin met het maken van de cupcakes.
Beleg de cupcake/muffin bakvorm met de papieren vormpjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de koffie met het cacaopoeder, roer tot een glad papje. Zet even opzij.
Doe de margarine/boter in een kookpot samen met de suiker en de olie.
Zet op een zacht vuurtje zodat de margarine/boter kan smelten. Roer goed.
Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg het papje van koffie en cacao toe. Roer tot een gladde massa. Laat even wat op kamertemperatuur komen en giet dan in een mengkom van je keukenmachine (als je deze hebt).
Voeg de eieren, zure room en vanille essence toe en meng even kort tot een glad mengsel.
Doe hierbij de bloem en meng nog even tot een glad deeg.
Schep met behulp van een ijsschepper het deeg in de vormpjes.
Bak de cupcakes zo’n 20 a 25min in de oven.
Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin.
Haal uit de oven en laat kort afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Voor de bramencrème.
Als je diepvries bramen gebruikt, laat deze dan wat ontdooien.
Leg de bramen in zeef en plat met lepel of vork, vang het sap op. Dat sap ga je gebruiken in de crème.
Doe de margarine in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze licht en luchtig (dit dien je minstens 5 a 6 min op hoge snelheid te mixen). Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en mix goed. De eerste seconden gaat dit heel droog en korrelig zijn maar blijven mixen tot een gladde creme. Op het laatste voeg je het sap van de bramen toe en meng nog even kort.
Belangrijk ! Zorg dat alle ingredienten voor de crème dezelfde temperatuur hebben. Als één element iets kouder is dan het andere dat zal er voor zorgen dat de boter/margarine zal gaan shiften. Verminder zeker niet de hoeveelheid poedersuiker, deze is echt nodig voor de stevigheid.
Schep de crème in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes op de volledig afgekoelde cakejes.
Werk de cupcakes af met wat verse bramen.
Smullen maar !