Empanadas met gehakt, spinazie en feta

Empanadas met gehakt, spinazie en feta

Vandaag gaan we van Spanje naar Griekenland met deze empanadas met gehakt, spinazie en feta. Empanadas, een typisch hartig gevuld gebakje afkomstig uit Spanje (maar ook zeer bekend in Zuid-Amerika) die zowel als snack kan gegeten worden maar ook ideaal en origineel voor bij de apéro. Met de vulling kan je alle kanten op met vlees, kip of gewoon veggie. Ik koos voor een vulling op basis van gehakt, spinazie, feta en nog wat smaakmakers en kruiden.

Empanadas met gehakt, spinazie en feta

Een zeer verrassend hartig gebakje dat bij iedereen in de smaak gaat vallen, dat beloof ik je! En ook handig om te weten, ze zijn echt super simpel om te maken. Je kan het deeg voor de empanadas zelf maken maar je kan hier ook perfect bladerdeeg voor gebruiken wat ik dus gedaan heb 🙂 (waarom het moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan)

Tip > voor een veggie versie, je kan het gehakt ook weglaten.

Empanadas met gehakt, spinazie en feta

Ingrediënten (4 personen)

  • 12 vierkante bladerdeegvelletjes
  • 200gr gehakt
  • 1 sjalot
  • 1tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 teentje look
  • snuifje komijnpoeder
  • snuifje korianderpoeder
  • 20gr rozijnen
  • 20gr pijnboompitten
  • 250gr verse spinazie
  • 150gr feta
  • citroen
  • Peper er zout
  • Olijfolie
  • 1 ei
  • sesamzaadjes
  • Extra om te serveren > chutney (ik serveerde deze met mango chutney)

Bereidingswijze

Voor de vulling.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Bak hierin eerst het gehakt rul. Voeg dan de sjalot en look toe en roerbak voor zo’n 2min. Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, peper en zout toe, roer even en laat nog een minuutje mee bakken.
Voeg de spinazie toe en laat slinken. Eenmaal geslonken, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Voeg dan de pijnboompitten, rozijnen, verbrokkelde feta en een beetje citroensap toe. Meng even.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Steek rondjes (+/- 10cm) uit de vellen bladerdeeg.
Schep ongeveer 1el van het gehakt-spinazie-feta mengsel, vouw dicht en duw de randen heel goed aan (eventueel met een vork).
Leg de gebakjes op de bakplaat.
Doe dit met alle plakjes bladerdeeg.
Kluts het ei los en wrijf hiermee de gebakjes in, strooi eventueel wat sesamzaadjes over de empanadas.
Bak de empanadas mooi goudbruin voor zo’n 15 a 20min tot het bladerdeeg gebakken is.

Haal uit de oven en serveer direct met eventueel wat mango chutney.

Smakelijk !


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.