Pizza met biet, geitenkaas, asperges en pesto

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Van dit gerechtje word ik nu eens happy … het kan aan de kleur liggen maar zeker en vast ook aan de smaak want die was fantastisch.
Een heerlijk dikke pizzabodem belegd met lekkere verse groentjes, pesto en dan die verrukkelijke gesmolten geitenkaas. Tot op het kruimeltje hebben we de pizza’s opgesmuld.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Hoe we die pizzabodem roze krijgen? Heel simpel door een gepureerde biet bij het pizzadeeg te mengen. Mijn bedoeling was om een nog iets donkerdere kleur te verkrijgen (bordeaux achtig) maar ik durfde geen extra biet meer te gebruiken met de vrees voor een te slap deeg. De inspiratie kwam van een Amerikaanse gezonde foodblogster en haar pizzabodem had echt een prachtige “bietenrood-paarse” kleur.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Het enige wat je moet hebben bij dit gerechtje is een beetje geduld :-), iets wat ik normaal niet heb maar het resultaat mag er wel wezen. Met geduld hebben, bedoel ik natuurlijk de rijstijd van de bodem. Eenmaal het deeg genoeg is gerezen dan is de pizza klaar in 1-2-3.

Ingrediënten bodem (voor 2 grote pizza’s)

  • 230ml lauwwarm water
  • 7gr instant gist
  • 480gr bloem (ik gebruikte gewone tarwebloem) + extra
  • 2el honing
  • 1 (voorgekookte) rode biet + 4el van het sap
  • snuifje zout
  • Olie

Ingrediënten topping

  • 150gr geitenkaas (ik gebruikte de buche van Chavroux)
  • 1 a 2 (voorgekookte) rode bietjes
  • 100gr groene asperges
  • kerstomaatjes
  • Pesto

Bereidingswijze bodem

Mix de rode biet tot een gladde puree
Doe de bloem, honing, gist, water en de gepureerde rode biet in een mengkom (van je keukenrobot/foodprocessor). Meng al even. Voeg dan een snuitje zout toe.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Laat je keukenmachine ongeveer 15min het deeg kneden tot een stevig elastisch deeg. Het is normaal dat het deeg nog iets plakt.
Doe het deeg in een ruime ingevette kom, bedek met een handdoek en laat ongeveer 2h rijzen op kamertemperatuur.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Verwarm alvast de oven voor op 250 graden en schuif ook de bakplaat in de oven zodat deze goed heet is zodra waarop de pizza’s moeten bakken.

Na 2h rijzen is het deeg bijna verdubbeld. Verdeel het deeg in 2 porties.
Strooi een beetje bloem op je werkoppervlak en kneed beide bolletjes deeg nog even

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Leg het eerste bolletje deeg op een vel bakpapier en rol iets uit met een deegrol of duw plat met je handen.
Doe hetzelfde met het tweede bolletje deeg.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Nu kan je de pizza beleggen.

Bereidingswijze

Blancheer de groene asperges enkele minuten in gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
Snij de geitenkaas en rode biet in dunne plakjes.
Halveer de kerstomaatjes.

Smeer de pizza in met pesto, maar hou enkele centimeters van de rand vrij.
Beleg met de plakjes rode biet, geitenkaas, kerstomaatjes en de asperges.

pizza met biet asperge geitenkaas-1

Haal voorzichtig de hete bakplaat uit de oven, leg hierop de belegde pizza’s met het bakpapier.
Bak de pizza’s ongeveer 8min in de oven.

Haal uit de oven en serveer direct

Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.