Van een zalig begin van de nieuwe week gesproken met deze pastei met pastinaak, spinazie en spek. Weer zo’n voorbeeld van echt hartverwarmend herfstig comfort food. Echt eten waar wij hier thuis van houden. Zo’n receptje waar je de hele dag rijkhalzend naar uitkijkt. Een gerechtje dat je grotendeels al op voorhand kan voorbereiden waardoor je ‘s avonds niet al te veel werk meer hebt.
Wat maakt deze pastei, of ik zou het ook wel bladerdeegpakketjes kunnen noemen, nu net zo lekker en hartverwarmend? Wel heel simpel, de vulling.
De vulling is een aardappel-pastinaakpuree met daarin ook nog eens spinazie en spek verwerkt en om het lekker smeuig te maken wat ricotta. Dat klinkt toch super zalig, niet?
Ingrediënten (4 personen)
- 300gr aardappelen
- 300gr pastinaak (+/- 2)
- 150gr spekblokjes
- 200gr spinazie
- 150gr ricotta
- 4 plakjes (vierkant) bladerdeeg
- 1 ei
- Peper en zout
Ingrediënten (4 personen)
Schil de aardappelen en pastinaken en snij in kleine blokjes.
Kook de aardappelen en pastinaken gaar in licht gezouten water.
Giet af, pureer direct en voeg dan de spinazie toe. Door de warmte zal de spinazie slinken. Breng op smaak met peper, zout en de ricotta.
Terwijl de pastinaak en aardappelen koken, kan je de spekjes krokant bakken in een pan zonder vetstof.
Laat daarna even uitlekken en voeg ook toe aan de puree.
Deze stappen kan je makkelijk al 1 dag op voorhand doen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe wat van de vulling in het midden van een vierkant plakje bladerdeeg en vouw toe in een driehoek (zoals een appelflap). Doe hetzelfde met de rest.
Kluts het ei los en wrijf de pakketjes in.
Leg de pakketjes op een beklede bakplaat en bak ongeveer 20min tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en serveer direct met eventueel een salade.
Smakelijk!