Pasta salade met spek, ofwel de bekende BLT (bacon, lettuce & tomato) salade in een nieuw kleedje. Deze makkelijke salade is een heel veelzijdig receptje. Eentje die je gewoon als doordeweekse avondmaaltijd kan serveren, of als bijgerecht bij een barbecue/ BBQ, of neem mee als lunch of als picknick. Kortom deze smaakt gewoon altijd op ieder moment van de dag. Een pastasalade die klaar is in amper 30min en die je gemakkelijk al een dag op voorhand kan maken. Des te langer ie kan staan des te meer smaak. De salade bestaat dus uit spek, sla, tomaten, pasta, komkommer, ui en een licht yoghurt sausje.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere zomerse salades? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pasta salade met spek?
- Spek : gebruik hier dunne plakjes gerookt spek
- Pasta : type penne of fusili
- Kerstomaten : ik gebruikte hier kerstomaatjes in allerlei kleuren wat de salade extra kleurrijk maakt. Dit kan natuurlijk ook met gewone tomaten
- Rode ui
- Komkommer
- Sla : ik gebruikte kropsla maar je kan dit ook met een slamix maken
- Yoghurt : gebruik natuuryoghurt of griekse yoghurt
- Mayonaise
- Look
TIP! Maak de salade extra lekker door er nog een gekookt eitje bij te serveren.
Hoe maak je deze Pasta salade met spek?
Begin het bakken van het spek. Leg de plakjes op een beklede bakplaat maar laat ze niet overlappen. Giet er wat honing over en bak zo mooi goudbruin in de oven. Hou goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Eenmaal gebakken, haal uit de oven laat volledig afkoelen.
Ondertussen kan je ook de pasta gaar koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water. Laat goed uitlekken en afkoelen.
Vervolgens gaan we de groentjes fijnsnijden. De kerstomaten halveer je of snij je vieren. Pel de rode ui en hak fijn. Snij dan de komkommer in kleine blokjes en hak de sla ietwat fijner. Hak het spek ietwat in kleinere stukjes. Maak dan ook nog even het sausje. Meng hiervoor alvast yoghurt met mayonaise. Pers vervolgens het teentje look uit en voeg toe aan het sausje samen met wat peper en zout. Meng goed.
Doe de pasta in een ruime mengkom. Voeg alle groentjes en spek toe. Meng alvast even. Giet er zo’n 2/3 van het sausje over. Meng goed. Je kan de salade nu meteen serveren en serveer de rest van de saus er dan apart bij. Of bewaar de salade afgedekt in de koelkast zo zal ie nog meer smaak krijgen.
TIP! Tijdens het staan in de koelkast zal de pasta al de saus opnemen. Dus vlak voor het serveren, voeg je dan de resterende saus toe om deze terug wat smeuïger te maken.
Pasta salade met spek
Ingrediënten
- 175 gr dunne plakjes spek (gerookt)
- 1,5 tl honing
- 350 gr pasta
- 250 gr kerstomaten
- 1/2 rode ui
- 1/2 komkommer
- 1/2 kropsla (of rucola of andere sla mengeling)
Dressing
- 100 gr natuuryoghurt (of griekse yoghurt)
- 2 el mayonaise
- 1 teentje look
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 gradenBekleed een bakplaat met bakpapier.Leg de plakjes spek op het bakpapier, laat ze niet overlappen. Verdeel er de honing over.Bak voor zo'n 8 a 10min in de oven tot deze mooi goudbruin gebakken zijn. Hou goed in de gaten dat ze niet te bruin worden.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Kook ondertussen de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking.Eenmaal gaar, giet af en spoel onder koud water. Laat nog even goed uitlekken en volledig afkoelen
- Halveer de kerstomaten of snij in vierenPel de ui en hak fijnSnij de komkommer in kleine blokjesHak de sla fijn Maak de dressing door alvast yoghurt en mayonaise glad te roeren. Pel het teentje look en pers deze uit. Voeg toe aan het sausje samen met wat peper en zout. TIP! Maak het sausje al enkele uren op voorhand zo zal het sausje nog meer de smaak van look krijgen. Hak de afgekoelde plakjes spek in kleinere stukjes.
- Doe de pasta in een ruime mengkom. Voeg alle groentjes en spek toe. Meng goedGiet er zo'n 2/3 van het sausje over. De rest kan je er apart bij serveren. Meng nog even goed. Je kan de salade meteen serveren of zet deze afgedekt in de koelkast. Zo zal ie nog meer smaak krijgen TIP! De pasta zal tijdens het staan in de koelkast, het sausje helemaal gaan opnemen. Giet dan vlak voor het serveren de resterende saus erover om het terug ietwat smeuïg te maken.