Ovenschotel met vis en prei, een makkelijk receptje dat bij iedereen in de smaak gaat vallen. Deze ovenschotel hoort gewoon thuis op je volgend weekmenu want zo makkelijk en zo lekker! Verwacht je aan een laagje puree, gestoofde prei, de lekkerste romige mosterdsaus en een stukje vis met een krokant korstje. Een gerechtje waar je weinig werk aan hebt, is snel klaar dus ideaal als doordeweekse avondmaaltijd.
TIP! Ik gebruikte hier nu prei aangezien ik dol ben op de combinatie prei met vis. Maar je zou ook (gekookte) bloemkool, broccoli, asperges, … kunnen gebruiken.
TIP! Geen fan van mosterd, dan laat je de mosterd in de saus gewoon weg. De basis is eigenlijk een klassieke bechamel. Je zou er ook een kaassaus van kunnen maken door wat geraspte kaas toe te voegen.
Nog meer ovenschotel inspiratie nodig? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met vis en prei ?
- Aardappelen
- Melk
- Prei
- Witte vis filets : kabeljauw, koolvis, …
- Panko of paneermeel
- Peterselie
- Zeste van citroen
- Boter
- Bloem
- Mosterd: ik gebruikte een mix van scherpe mosterd en graanmosterd
- Citroen
Hoe maak je deze Ovenschotel met vis en prei ?
Begin met het schillen van de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een ruime ovenschaal en spreid mooi uit zodat de hele bodem van de ovenschaal bedekt is. Zet even opzij.
TIP! Je kan de puree makkelijk de dag of 2 dagen op voorhand al maken.
Vervolgens gaan we de de fijngesneden prei aanstoven in de pan met wat boter. Kruid met peper en zout. Stoof voor zo’n 5 a 6min, de prei mag nog wat beet hebben. Verdeel dan over de puree in de ovenschotel.
Dan gaan we de mosterdsaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Doe er dan de mosterd bij samen met wat peper en zout. Proef en breng nog verder op smaak met citroensap en eventueel nog wat extra mosterd. Giet de saus over de prei in de ovenschotel.
Leg de visfilets op de saus. Duw ze niet helemaal onder. Maak het panko korstje door panko (of paneermeel) te mengen met peterselie, zeste van citroen, peper, zout en olijfolie. Verdeel dit over de vis.
Zet de ovenschotel voor zo’n 25min in de oven tot de vis mooi gebakken is. Op het laatste kan je eventueel de grill nog aanzetten zodat het korstje nog iets meer kan kleuren. Serveer dan
Ovenschotel met vis en prei
Ingrediënten
- 750 gr aardappelen (bloemige)
- 1 scheutje melk
- 3 preien
- 4 witte vis filets (kabeljauw, koolvis, …)
- 40 gr panko of paneermeel
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- Peper en zout
- 1 klontje boter
- Olijfolie
Mosterdsaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 2 el scherpe mosterd (+ optioneel 1 extra el graanmosterd)
- 1/2 citroen
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet af, pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout.Schep de puree op de bodem van een ruime ovenschaal en spreid mooi uit. Zodat de gehele bodem mooi bedekt is. Zet even opzij
- Terwijl de aardappelen koken, kan je de preien wassen en fijn hakken. Verhit een ruime pan of stoofpan met een klont boter en stoof hierin de prei aan. Kruid met wat peper en zout. Laat niet bruin worden. Stoof voor zo'n 5 a 6min. De prei mag nog wat beet hebben. Verdeel de gestoofde prei over de puree.
- Vervolgens gaan we de mosterdsaus maken. Smelt de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Doe er de mosterd bij en breng op smaak met peper en zout. Proef en breng verder op smaak met wat citroensap en eventueel nog wat extra mosterd. Giet de saus bovenop de prei.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Leg de visfilets in de saus maar duw ze niet helemaal in de saus. De bovenkant mag nog zichtbaar zijn. Meng de panko met de peterselie, zeste van citroen, peper, zout en zo'n 2 a 3el olijfolie. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Verdeel dit panko mengsel bovenop de stukjes vis. Bak voor zo'n 20 a 25min in de oven tot de vis mooi gaar is. Eventueel kan je op het laatste de grill nog even opzetten om het korstje nog iets meer te laten kleuren. Smakelijk