Asperges met gehaktballetjes, een makkelijk receptje met de lekkerste witte asperges die op je weekmenu hoort! Het is eigenlijk heel simpel … witte asperges in een lekkere bechamelsaus (met een beetje kaas in verwerkt) met zalige gehaktballetjes. Soms moet je het niet te moeilijk maken. Witte asperges zijn puur zo lekker dat je er niet veel extra’s aan moet toevoegen.
Nog meer lekker simpele receptjes met asperges? Check dan zeker ook deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Asperges met gehaktballetjes?
- Asperges : ik gebruikte hier witte asperges. Je kan hier ook een combinatie van witte en groene in verwerken
- Boter
- Bloem
- Melk
- Gemalen kaas
- Mosterd
- Citroen
- Kipgehakt : je kan hier ook gemengd gehakt gebruiken
- Ei
- Paneermeel
Hoe maak je deze Asperges met gehaktballetjes?
Begin met het maken van de balletjes. Meng het gehakt met zeste van citroen, ei, paneermeel, peper en zout. Rol er balletjes van. Je kan deze nu meteen gaan bakken in een pan met wat boter of olijfolie. Of dek ze af en leg ze in de koelkast.
TIP! Je kan ze makkelijk al enkele uren van tevoren rollen en gewoon afgedekt bewaren in de koelkast.
Vervolgens gaan we de asperges schillen en de harde achterste verwijderen. Snij ze in stukjes van zo’n 5cm. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Vlak voor je ze gaat afgieten, schep zo’n 100ml van het kookvocht apart. Deze gaan we in de bechamelsaus verwerken.
TIP! Ook de asperges kan je al op voorhand schillen en afkoken.
Bak ondertussen de gehaktballetjes in een ruime pan met wat olijfolie of boter.
Dan gaan we de bechamelsaus maken. Smelt boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, voeg ook nog wat van het kookvocht toe. Haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Doe de asperges in de saus en meng voorzichtig. Serveer met de gehaktballetjes en eventueel ook wat puree of kroketten.
Asperges met gehaktballetjes
Ingrediënten
- 2 bussels witte asperges
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 600 ml melk
- 100 gr gemalen kaas
- 1 kl mosterd (scherpe)
- 1/2 citroen
- Peper en zout
Gehaktballetjes
- 500 gr kipgehakt (of kan ook met gemengd gehakt)
- 1 tl zeste van citroen
- 1 ei
- 40 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Beginnen doen we met de gehaktballetjes. TIP! Deze kan je al makkelijk op voorhand rollen en gewoon afgedekt bewaren in de koelkast. Meng het gehakt met zeste van citroen, peper, zout, ei en paneermeel. Rol er dan balletjes van. Je kan ze meteen gaan bakken of bewaar afgedekt in de koelkast. Voor het bakken, verhit je gewoon een ruime pan met wat olijfolie of boter en bak hierin de balletjes mooi goudbruin en gaar.
- Vervolgens gaan we de asperges schillen en het harde achterste verwijderen. Snij in reepjes van zo'n 5cm. Kook ze beetgaar in licht gezouten water.Vlak voor je ze gaat afgieten, schep zo'n 100ml van het kookwater apart. Deze gaan we bij de saus doen. TIP! Ook de asperges kan je al op voorhand schillen en afkoken.
- Vervolgens gaan we de kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Op het laatste voeg je ook nog wat van het kookvocht van de asperges. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, peper en zout.Doe er de asperges bij, meng voorzichtig
- Serveer de balletjes met de asperges in de kaassaus Lekker met puree of kroketten.
Wat is deze lekker!
Ondertussen al 2x gemaakt! Lekker en simpel
Zowel groot als klein hebben er van gesmuld
Top recept!!
Mercikes