Ovenschotel met puree en gehakt, een zalig doordeweeks receptje waar groot als klein van zullen smullen. Eigenlijk is dit een heerlijke variant op de bekende “hete bliksem” ovenschotel. Onder het laagje aardappelpuree bevindt zicht een lekker laagje gehakt met prei, stukjes appel en wat kerriepoeder. Een heel eenvoudig receptje met basic ingrediënten en dat je makkelijk de dag voordien al kan maken. Kortom een ovenschotel om op je weekmenu te zetten.
Nog meer inspiratie nodig voor ovenschotels? Check dan zeker deze receptjes.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze ovenschotel?
- Aardappelen : gebruik hier bloemige aardappelen omdat we er puree van maken
- Ui
- Prei
- Gehakt : je kan hier gemengd gehakt voor gebruiken of kippengehakt
- Appelen : type Jonagold
- Kerriepoeder
- Ricotta
- Melk
- Boter
Hoe maak je deze Ovenschotel met puree en gehakt?
Beginnen doen we met het schillen van de aardappelen. Snij in blokjes en kook ze gaar. Giet ze dan af en pureer ze met wat ricotta, melk, peper en zout.
Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kan je alvast de groentjes snijden. Pel de ui en hak fijn. Was de preien en hak ook fijn. Snij de appelen in blokjes, je mag deze schillen maar hoeft niet.
Verhit een stoofpot met olijfolie of een klontje boter en stoof hierin de ui en prei aan voor zo’n 5 a 6min. Roer regelmatig en zodat ze niet aanbakken of bruin worden. Doe er dan het gehakt bij en bak rul. Voeg de blokjes appel toe samen met het kerriepoeder. Roer even en laat nog een minuutje mee bakken. Breng nog verder op smaak met peper en zout. Schep dit mengsel in een ovenschaal en verdeel hierover de aardappelpuree. Spreid uit tot een mooi egaal laagje. Leg enkele blokjes boter op de puree en zet nog zo’n 15min in de oven zodat deze een mooi korstje kan krijgen.
Ovenschotel met puree en gehakt
Ingrediënten
- 800 gr aardappelen (bloemige)
- 1 ui
- 2 preien
- 500 gr gehakt
- 2 appelen (type Jonagold)
- 1,5 tl kerriepoeder
- 2 a 3 el ricotta
- scheutje melk
- Boter
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
- Ondertussen kan je de groentjes al gaan versnijden.Pel de ui en hak fijn. Was de preien en hak fijn.De appelen snij je in kleine blokjes. Je mag deze schillen maar hoeft niet.
- Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie of klontje boter. Stoof hierin de ui en prei aan voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig zodat deze niet aanbakken of bruin worden. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rul. Voeg dan de blokjes appel en kerriepoeder toe. Laat nog een minuutje mee bakken. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
- Ondertussen zullen ook de aardappelen gaar zijn. Giet ze af en pureer ze samen met de ricotta, scheutje melk, peper en zout. Voor de liefhebbers, je kan ook wat nootmuskaat toevoegen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Schep het groente-gehakt mengsel in een ovenschaal. Verdeel er de aardappelpuree over en sprei mooi uit zodat het groente-gehakt mengsel mooi bedekt is. Werk af met nog enkele kleine stukjes boter. Zet nog voor zo'n 15min in de oven. TIP! Je kan de ovenschotel ook al een dag op voorhand maken en dan bak je deze gewoon op de dag zelf af in de oven voor zo'n 30 a 35min.
Top receptje zoals altijd
Dit is weer een super lekker receptje!
Wij zijn topfan van jouw receptjes
Wat een zalige ovenschotel is dit! De kids en ouders zijn er verzot op
Wat is deze lekker! Gaan we nog vaak maken
Mercikes
De favoriet hier thuis
De lekkerste ovenschotel
Gaan we nog vaak maken
Super lekker!
Gaan we nog maken