Romige pasta en gehaktballen, wat heb je nu nog meer nodig voor een topmaaltijd? Deze one pot orzo pasta met gehaktballetjes wordt daarom ook een hit op je weekmenu, hier is ie de nummer één van de laatste weken. Een super makkelijk eenpansgerecht dat je ook nog eens op voorhand kan maken. Het wordt er toch alleen maar beter op. Wat je kan verwachten? Een romige pasta waarin paprika en spinazie verstopt zijn EN ook nog eens Parmezaan gehaktballetjes. Dit is op en top smaak, comfort food en heel veel yumminess.
Zoals jullie wel weten en ook vaak zien in de supermarkt, er bestaan echt 101 verschillende pastasoorten. Ik gebruikte in dit recept riso of ook wel orzo genaamd. Hij ziet eruit als een rijstkorrel en je kan er ook perfect risotto mee maken (=officieel noemt ie dan orzotto). De gaartijd is wel korter en de smaak is iets voller. Bovendien dien je dan wel te roeren tijdens het garen, wat bij een typische risotto niet het geval is.
TIP! Je zou in dit receptje ook perfect rijst/risottorijst kunnen gebruiken. De gaartijd ligt dan wel iets anders (langer) en je zal meer vocht moeten toevoegen.
Hoe maken we deze Orzo pasta met gehaktballetjes?
Beginnen doen we met het maken en bakken van de gehaktballen. Hiervoor mengen we het gehakt met ei, fijn geraspte Parmezaanse kaas, Peterselie, paneermeel of panko, peper en zout. Rol er balletjes van, rol ze vooral niet te groot. Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie en bak ze mooi goudbruin en gaar. Of je zou ze ook gewoon goudbruin kunnen aan kleuren om ze vervolgens in een ovenschaal te leggen en in de oven verder te bakken.
TIP! Je kan zowel gemengd gehakt of kippengehakt gebruiken.
Dan is het tijd voor de pasta. Start met fijnsnijden van een ui, paprika en look. Verhit dezelfde stoofpot opnieuw. Je hoeft deze niet proper te maken. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe. Stoof hierin de ui en paprika eerst aan voor zo’n 5min, roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er vervolgens de look, orzo pasta en oregano bij. Roer even en laat een minuutje mee bakken. Blus met de bouillon en laat de pasta zachtjes garen. Je zal zien dat de pasta al het vocht zal gaan opnemen.
Als de pasta gaar is, voeg je de spinazie toe. Geef het even de tijd zodat de groenten kan slinken. Voeg als laatste nog de kookroom toe samen met de gehaktballetjes en laat nog een minuutje doorwarmen.
Serveer direct met nog nog wat extra Parmezaanse kaas.
Orzo pasta met gehaktballetjes
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 700 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1 ei
- 90 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 35 gr paneermeel of panko
- Peper en zout
- Olijfolie
Pasta
- 1 ui
- 1 paprika
- 2 teentjes look
- 1/2 tl oregano
- 250 gr orzo of riso
- 500 ml kipbouillon
- 200 gr spinazie
- 150 ml kookroom
- Parmezaanse kaas fijn geraspt om af te werken
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes.Meng het gehakt eerst met het ei en voeg er vervolgens de Parmezaanse kaas, peterselie, paneermeel of panko, peper en zout aan toe. Meng goed Rol er balletjes van, maak ze vooral niet te groot. Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie. Bak hierin de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar. Schep ze dan uit de pot en hou ze warm onder wat aluminiumfolie.TIP! Je kan de gehaktballetjes ook gewoon aanbakken in de pan nog niet gaar bakken. Om ze dan vervolgens in een ovenschaal te scheppen en ze verder rustig te bakken in de oven. Terwijl kan je de pasta maken.
- Terwijl de balletjes bakken, kan je de ui pellen en fijn hakken.Ook kan je de paprika in kleine blokjes snijden. De look pellen en fijnhakken.
- Verhit dezelfde stoofpot opnieuw. Je hoeft deze niet proper te maken. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe. Stoof hierin de ui en paprika eerst aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er de look, oregano en en orzo pasta bij. Roer even en laat zo'n minuutje mee bakken.Blus met zo'n 400ml bouillon. Laat zachtjes sudderen voor zo'n 10 a 11min. Het is belangrijk om regelmatig te roeren anders zal de pasta gaan plakken. De pasta zal al het vocht opnemen. Als dit gebeurd is en de orzo is nog niet gaar, voeg de resterende bouillon toe. Als de pasta gaar is, voeg je de spinazie toe. Geef het even de tijd om te slinken en roer af en toe. Voeg er nog de room aan toe samen met de gehaktballetjes, peper en zout en laat nog zo'n minuutje doorwarmen. Serveer met eventueel nog wat Parmezaanse kaasSmakelijk