Appelstrudel, een dessertje dat telkens weer even hard smaakt. Dat krokante deeg, die warme appeltjes en rozijntjes, de toets van kaneel … zo simpel, zo’n klassieker en zo’n topper. Dit recept voor bladerdeeg strudel met appel en speculaas is daar een fantastisch lekkere twist op! De vulling is eigenlijk een frangipane op basis van verkruimelde speculaas en natuurlijk plakjes appel. Hoe goed klinkt dat 😃! Lekker maar ook nog eens super snel en makkelijk om te maken. Iedereen kan deze strudel op tafel toveren en iedereen omverblazen.
Begin je nu geen fan van frangipane, geen probleem want de vulling proeft er totaal niet naar. Er gaat wel een klein deel amandelmeel in de vulling maar wordt voldoende aangevuld met speculaasjes. Kortom iedereen gaat hiervan smullen ook de frangipane haters.
Ik koos ervoor om appel te gebruiken in dit recept maar je kan hier ook perfect peren voor gebruiken of een mix. Eventueel voeg je ook nog wat rozijntjes en/of noten toe. Dit is weer zo’n gerechtje waar je zelf ook nog je eigen toets ik kan steken.
Hoe maken we deze strudel met appel en speculaas?
We beginnen met het maken van de speculaas frangipane. Hiervoor klop je boter en suiker romig en glad. Voeg er vervolgens een eitje aan toe en mix opnieuw. Doe er de droge ingrediënten bij meer bepaalde bloem, amandelmeel, fijngemalen speculaas en wat kaneel. Meng nog even kort. De frangipane zal vrij stevig zijn, dit is nodig voor deze strudel. Anders zal deze beginnen uitlopen.
Rol het bladerdeeg open. Je kan dit best meteen op een bakplaat dat belegd is met bakpapier leggen. Schep de frangipane in het midden van het deeg, gelijk verdeeld over de gehele lengte van de vel bladerdeeg. Duw plakjes appel in de frangipane.
Je heb nu nog een deel van het deeg links en een deel rechts dat onbelegd is. Hier gaan we om de 2cm snedes in maken langs beide kanten. Vlecht nu afwisselend een strookje van de linkse kant over de vulling gevolgd door de rechtse kant. Zo krijg je een soort vlechtwerk bovenop de frangipane.
Wrijf bovenaan nog in met wat losgeklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel over. Bak de strudel mooi goudbruin in de oven.
Serveer deze strudel met appel en speculaas lauw of nog warm met bijvoorbeeld een bolletje ijs. Eventueel kan je ook nog wat speculaaspasta smelten en dit erover strooien.
Strudel met appel en speculaas
Ingrediënten
- 150 gr speculaas
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 2 eieren
- 25 gr bloem
- 90 gr amandelmeel
- 1/2 tl kaneel
- 2 appelen
- 1 vel bladerdeeg
- Amandelschaafsel
- Speculaaspasta (optioneel)
Instructies
- Begin met het fijnmalen van de speculaas in een blender. Meng de kruimels met de bloem, amandelmeel en kaneel (=de droge ingrediënten)
- Doe de boter samen met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een gladde romige crème. Voeg er vervolgens 1 ei (het andere ei is om het deeg mee in te wrijven) aan toe en mix opnieuw tot je een mooie gladde massa krijgt.Doe er de droge ingrediënten bij en mix tot een stevige massa. Dit is vrij vast maar dat is nodig voor deze strudel.
- Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol je bladerdeeg open op de bakplaat op het bakpapier. Zo hoef je de strudel niet meer te verplaatsen eenmaal gevormd.
- Schep de frangipane in het midden van het deeg, gelijk verdeeld over de gehele lengte van de vel bladerdeeg.Verdeel de plakjes appel over de frangipane. Duw de plakjes een beetje in de frangipane.Je heb nu nog een deel van het deeg links en een deel rechts. Hier gaan we om de 2cm snedes in maken langs beide kanten. Vlecht nu afwisselend een strookje van de linkse kant over de vulling gevolgd door de rechtse kant. Zo krijg je een soort vlechtwerk. Wrijf de bovenkant in met het losgeklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel over.
- Bak de strudel mooi goudbruin in de oven voor zo'n 30 a 40min.Haal uit de oven laat ietwat afkoelen. Hij is op z'n lekkerste als ie nog wat lauw is.Je kan de strudel nog afwerken met wat gesmolten speculaaspasta en serveer er eventueel een bolletje ijs bij. Smakelijk
Sinterklaas
Gisteren gemaakt en onweerstaanbaar lekker
Super lekker en makkelijk
ik vond een heerlijk dessert om tussen doortje of bij groot bezoek of bij de koffieklets te geven