We zetten onze wandeling doorheen de BIO wereld verder met deze cake met peer, chocolade en pecannoten. Aangezien we momenteel volop in het seizoen zitten van de peren, mijn favoriete herfstfruit, ga ik bij deze de BIO-peer in het zonnetje zetten. Elke dag rond 14h geniet ik er van samen met een stukje chocolade en wat pindakaas. Zo een lekkere krakende peer, daar gaat toch niets boven. Gewoon puur natuur is ze op haar lekkerste maar natuurlijk in dit cakeje schittert ze ook uitermate!
Wat maakt een BIO-peer nu zo bijzonder?
Het geheim begint alvast bij de bodem. Een biologische teler investeert in een gezonde vruchtbare bodem, dat is het geheime wapen tegen ziektes en plagen. Hij voedt ook extra goed zijn bodem met compost en dierlijke mest omdat perenbomen meerjarig zijn. Een jaarlijkse teeltrotatie zoals bij groenten is bij fruitbomen niet mogelijk. Bij meerjarige teelten is het voeden van de bodem extra belangrijk. De bodem wordt vruchtbaar gehouden door te bemesten of door schapen tussen de bomen te laten grazen.
Telers van Biofruit zullen ook meer voor robuuste rassen kiezen die beter resistent zijn tegen ziektes.
Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn niet toegestaan bij bioteelt. Daarom gaat de teler nuttige insecten aantrekken om schadelijke insecten of mijten aan te pakken. Een voorbeeld hiervan zijn lieveheersbeestjes, deze lusten heel graag bladluizen. Door een bloemenrand rond het perceel aan te leggen, gaat men deze insecten aantrekken. Inventief toch!
Waar koop je BIO-peren?
Het bio-assortiment is de laatste jaren zo uitgebreid dat je bio-peren makkelijk in je eigen supermarkt zal kunnen terugvinden. Of ga eens langs bij de lokale biowinkel of bezoek eens een bioboerderij in de buurt. Deze laatste kan echt voor leuke verrassingen zorgen. Zelf had ik geen weet van zulke boerderij in mijn buurt, na wat opzoekwerk blijkt er eentje vlakbij te zijn. Verse biogroentjes van hun veld of biologische eieren van hun kippen en dat allemaal in een fantastische mooie authentieke setting. Daarnaast bieden ze ook biologische groenten, fruit en producten aan van andere bioboerderijen of biotelers. Het leuke is, ze bieden enkel aan wat er in het seizoen is. Je eet volgens de seizoenen, iets waar ik enorme fan van ben. Zo ben je zeker dat de smaak altijd top is en je leert ook nieuwe producten kennen.
Goed om te weten is dat het assortiment aan biologische producten in onze supermarkten de laatste jaren enorm gestegen is. Het wordt dus steeds meer toegankelijker. Zo waren er in 2012 net geen 9000 producten, in 2020 lagen er al meer dan 16500 bioproducten in de winkelrekken. Hoe je een bioproduct herkent? Op de verpakking staat het woord “bio of biologisch” vermeld, deze term is trouwens wettelijk beschermd. Komt het product uit Europa dan zal je ook het Europese biolabel (groene blaadje) herkennen.
Nog een leuk weetje, eitjes zijn het populairste bio-product onder de consument met een marktaandeel van 12,6%. Deze wordt op de voet gevolgd door vleesvervangers en aardappelen.
Hoe maken we deze Cake met peer, chocolade en pecannoten?
We beginnen met het in stukjes snijden van de chocolade, snij deze niet te fijn want je wilt deze toch nog goed kunnen proeven. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Leg even opzij.
Doe olijfolie, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix op hoge snelheid voor een minuutje. Voeg er vervolgens de eitjes en kaneel aan toe en mix nog eens op hoge snelheid voor zo’n 2min. Verlaag je mixer naar de laagste snelheid en voeg zelfrijzende bloem toe. Mix tot alles mooi gemengd is en je een mooi glad deeg hebt. Als laatste voeg je de chocolade en stukjes peer toe en meng nog even kort met een spatel.
Giet het deeg in een beklede bakvorm en bak deze mooi gaar in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Als de cake iets te bruin wordt tijdens het bakken, dek dan af met aluminiumfolie.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
TIP! Serveer met wat karamelsaus.
Cake met peer, chocolade en pecannoten
Equipment
- cakevorm of springvorm +/- 22cm
Ingrediënten
Pecan korst
- 90 gr pecannoten
- 3 el bruine suiker (= cassonade)
- 1 tl kaneel
- 1 el olijfolie
- snuifje zout
Cake
- 2 peren (niet te rijp)
- 150 gr pure chocolade
- 250 ml olijfolie
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker = 8gr
- 3 eieren
- 1 tl kaneel
- 250 gr zelfrijzende bloem
Instructies
- We beginnen met het maken van de pecan korst.Hak hiervoor de pecannoten grof en doe in een kommetje samen met bruine suiker, kaneel, olijfolie en zout. Meng kort. Dit is vrij droog maar dat is normaal.Zet dit even opzij
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg de bodem en zijkanten van de cakevorm of springvorm met bakpapier.
- Voor het maken van de cake, gaan we eerste de peren schillen, het klokhuis verwijderen en in kleine blokjes snijden. Hak de pure chocolade in kleinere stukjes, hak vooral niet te fijn. Je moet de chocolade nog goed kunnen proeven.
- Doe de olijfolie, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix voor zo'n 1min op hoge snelheid. Voeg de eieren en kaneel toe en mix opnieuw op hoge snelheid voor zo'n 2min. Zet je mixer op de laagste snelheid en voeg de bloem toe. Mix tot alles mooi gemengd is en je een mooi glad deeg hebt. Als laatste voeg je de chocolade en stukjes peer toe, meng nog even kort met een spatel.Giet het deeg in de bakvorm en strooi er het pecan mengsel over.
- Bak de cake voor zo'n 60 a 65min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.Als de cake bovenaan iets te donker wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie. De baktijd zal hierdoor wel iets veranderen. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. TIP! Serveer er wat karamelsaus bij.