We maken een werelreisje op ons bord 🙂 en vandaag trekken we richting het Midden-Oosten (mijn lievelingskeuken) met ook een Cypriotische touch. Kortom de zon op ons bord, een heel kruidig bordje met deze yummie Midden-Oosterse hamburger. Een burger die enkele typische Midden-Oosterse ingrediënten vraagt zoals baharat, sumac en granaatappelmelasse en hummus.
Baharat? Sumac? Granaatappelmelasse?
Ja, wie de boeken van Ottolenghi heeft, is deze ingrediënten zeker al eens tegengekomen. Ik kan je alvast vertellen dat je bij Albert Heijn (no spon) al deze ingredienten makkelijk kan vinden. Maar even een woordje uitleg bij deze ingredienten 🙂
Baharat is een typische Arabische specerijenmix met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Kan je geen baharat vinden, gebruik dan 1tl gerookt paprikapoeder, 1/2tl komijnpoeder, een snuifje kaneel en wat (zwarte) peper.
Sumac is een pittige citroenachtige specerij. Kan je deze niet vinden, gebruik dan 1/2tl zeste van citroen.
Granaatappelmelasse is een heerlijke een beetje zurige/bittere siroop van granaatappelsap. Wie al eens bij Oil & Vinegar komt, hier kan je het zeker vinden. Kan je het nu niet vinden, gebruik dan Balsamico siroop.
Een op en top kruidige smaakvolle burger en daar komt ook nog zalige halloumi, een super simpele kruidensaus en voor de liefhebbers nog wat hummus (zelfgemaakt of zelfgekocht).
Ingrediënten burger (4 personen)
- 500gr gehakt (gemengd gehakt of kipgehakt of lamsgehakt)
- 1el granaatappelmelasse
- 1 (kleine) sjalot
- 1el baharat
- 1el sumac
- 2el fijngehakte peterselie
- 2el gedroogde veenbessen
- 50gr panko
- Peper en zout
- Olijfolie
- 4 hamburgerbroodjes
- 250gr halloumi
- hummus (zelfgekocht of zelfgemaakt zie recept hieronder)
- Rucola
Ingrediënten kruidensaus
- Klein bosje peterselie (*)
- Enkele blaadjes munt
- 1el bieslook
- 5el yoghurt
- 1el olijfolie
- 1el citroensap
- Peper en zout
(*) ben je een koriander lover, kan je een deel van de peterselie ook vervangen door koriander
Bereidingswijze
Begin met het maken van de burgers.
Pel de sjalot en hak fijn.
Meng het gehakt met de fijngesneden sjalot, granaatappelmelasse, baharat, sumac, peterselie, veenbessen, panko, 1el olijfolie, peper en zout.
Maak 4 burgers van het gehakt mengsel en laat zo’n 20min opstijven in de koelkast.
Ondertussen kan je de kruidensaus maken, hiervoor doe je alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Snij ook alvast de halloumi in plakjes.
Verwarm een grillpan (of de BBQ) met wat olie.
Bak de burgers mooi goudbruin aan beide kanten.
De halloumi kan je best in een antikleefpan bakken, bak deze zo’n 2min per kant mooi goudbruin. Het is belangrijk dat je deze op het laatste moment bakt.
Snij de hamburgerbroodjes open, smeer wat in met hummus, beleg met rucola, leg hierop de burger, wat halloumi en een beetje kruidensaus
Smakelijk!
Ingrediënten hummus
- 400gr kikkererwten (uit blik – afgespoeld en uitgelekt)
- 1 teentje look
- 4el griekse yoghurt (of tahini)
- 2 gegrilde rode paprika’s (potje)
- 50ml olijfolie
- Snuifje komijnpoeder
- Citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, gegrilde rode paprika, komijnpoeder, 1el olijfolie, griekse yoghurt (of tahini), een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde hummus.
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.