Macaroni met ham en courgettesaus

macaroni met ham en courgettesaus-2

In Amerika, is “Mac and Cheese’ ofwel macaroni met kaas een klassieker. Wij maken macaroni altijd met gekookte ham en kaassaus en natuurlijk kan het krokante korstje niet ontbreken. Ik weet nog goed dat dit gerechtje vroeger vaak op woensdag op tafel stond, een echte feestmaaltijd was dat voor mij. En nu ben ik er nog steeds zot van. Het enige verschil met vroeger is dat mijn kaassaus nu iets gezonder is dan toen.

macaroni met ham en courgettesaus-2
Ik heb al eens een gezondere kaassaus gemaakt op basis van bloemkool (voor het recept van witloofrolletjes met ham en gezonde kaassaus). Voor dit pastagerecht, maak ik opnieuw een gezondere kaassaus maar nu op basis van courgette. Dit idee heb ik opgedaan uit het kookboek van Lien Willaert nl. Liens lichte klassiekers. En neem het van mij aan, de smaak van de saus is verrukkelijk.

Ingrediënten ( 4 personen)

  • 500gr macaroni
  • 3 courgettes
  • 2dl kippenbouillon
  • 2dl melk (ik heb magere melk gebruikt)
  • 100gr geraspte kaas + extra om te gratineren
  • 6 schelletjes gekookte ham
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Schil de courgettes en snij in kleine blokjes.

Verhit een ruime kookpot met een scheutje olijfolie.
Bak hierin even de courgette zodat ze iets zachter worden.
Voeg de kippenbouillon en melk toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur zachter en laat zachtjes 20min sudderen.

Kook ondertussen de macaroni gaar (zoals vermeld op de verpakking)
Snij de schelletjes ham in kleine stukjes.

Mix de courgettes zodat er een dikke saus ontstaat. Voeg de geraspte kaas toe (zorg ervoor dat de kookpot niet meer op het vuur staat). Roer goed zodat de kaas kan smelten. Kruid de saus met peper en zout.

Voeg enkele lepels van de saus bij de macaroni en de blokjes gekookte ham. Meng goed.
Doe de macaroni in een ovenschaal en werk af met een beetje geraspte kaas

macaroni met ham en courgettesaus-2

Plaats de schaal even onder de grill van de oven zodat de macaroni een mooi goudbruin kaaskorstje krijgt.

Serveer direct.

Laat het smaken !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.