Het ontbijt hier in Amerika stelt toch niet veel voor hoor … Roerei met spek maar het roerei proeft niet naar ei en het spek is gewoon te vettig voor woorden … 101 soorten yoghurt en allemaal om ter minste % vetgehalte … Ook elke dag present is een wafelijzer om zelf je wafels te bakken, maar de smaak daarvan stelt me toch ook zwaar teleur. Tja ik als Belg, heb natuurlijk hoge eisen voor een wafel 😉
Enkele weken voor we naar Amerika zijn vertrokken, heb ik voor de eerste maal ook eens wafels gebakken. Maar geen gewone Brusselse wafel of traditionele vanille wafels, ik heb geprobeerd om een zo gezond mogelijk wafeltje te maken op basis van havermout.
Je ziet hieronder bij de ingrediënten havermeel staan. Geen paniek, je hoeft hiervoor niet heel België of Nederland af te zoeken. Havermeel kan je makkelijk zelf maken door havermoutvlokken in een blender te doen en fijn te malen.
Ingrediënten (ongeveer 20 grote wafels)
- 390gr havermeel
- 4 eieren
- 350ml melk (ik heb amandelmelk gebruikt maar andere melk moet ook lukken)
- 1 1/2 el bakpoeder
- 1tl vanille essence
- 6el maple syrup/ ahornsiroop
- 4 el gesmolten kokosolie (een beetje extra om wafelijzer in te vetten)
- Snuifje zout
Bereidingswijze
Doe alle ingredienten in een ruime mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix tot een gladde massa.
Vet het wafelijzer in met een beetje kokosolie en verhit het ijzer.
Een tip, begin met 1 klein wafeltje te bakken. Dan kan je testen hoe lang ze ongeveer moeten bakken en of ze toch zeker niet plakken. Als het wafeltje gebakken is, leg het op een rooster en laat even afkoelen. Proef dan van het wafeltje om te checken of het zoet genoeg is. Wil je toch liever iets zoeter, voeg dan nog een beetje ahornsiroop toe en meng het deeg nog even.
Nog een tip, ik gebruikte een ijsschepper om het deeg op het ijzer te leggen. Dat is makkelijk om te scheppen en alle wafeltjes zijn van dezelfde hoeveelheid deeg.
Je kan de wafels zowel koud als warm serveren.
Serveertip > snij enkele plakjes banaan en leg deze op de wafel samen met rode vruchten en werk af met een beetje ahornsiroop of griekse yoghurt.
Zie je site nu pas. Zie vele heerlijke recepten, vooral ook die met havermout. Dank je wel.
Oh super om te horen 😘
hoi elien, deze zien er heerlijk uit.
en leuk om eens een receptje te hebben die iets afwijkt van het originele!