Jacket potato

Gisteren stonden er heerlijke sticky spareribs op het menu. Vandaag een typisch Amerikaans aardappelgerecht dat perfect past bij de sparibs nl. Jacket potato. Een jacket potato is in Belgie beter gekend als een gepofte aardappel.

jacket potato
De aardappel kan je zowel bereiden op de barbecue als in de oven. De bekendste manier om gepofte aardappel klaar te maken is door ze in te pakken in aluminiumfolie en zo te garen in de oven of barbecue. Ik heb ze deze keer niet in aluminiumfolie gegaard maar gewoon in een ovenschaal met een grof zeezout.

Vaak wordt een Jacket potato afgewerkt met een toefje zure room. Ik heb deze keer een sausje gemaakt met zure room en griekse yoghurt dat op smaak is gebracht door sjalot en kruiden.

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 zachtkokende aardappelen (gebruik kleine of medium grootte)
  • grof zeezout (1kg)
  • 1 sjalot (fijn gesneden)
  • 1 teentje look
  • 150gr zure room
  • 100gr griekse yoghurt
  • Bieslook en peterselie (diepvries)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Prik enkele gaatjes in de aardappelen met een vork.
Neem een ovenschaal en doe hierin een ruime bodem grof zeezout.
Vet de aardappelen in met olijfolie en rol ze even door het zeezout.
Zet de ovenschaal met de aardappelen (en bodem zeezout) in de oven. Verlaag na 20min bakken de oventemperatuur naar 170 graden en laat de aardappelen ongeveer 50 a 60min bakken.

jacket potato

Maak ondertussen het sausje.
Doe de fijngesneden sjalot, zure room en griekse yoghurt in een mengkom. Pers hierin het teentje look uit (opgelet voeg niet te veel look toe, anders wordt dit te overheersend). Voeg enkele eetlepels fijngesneden bieslook en peterselie toe. Meng alles goed. Kruid naar smaak met peper en zout.

Haal de ovenschaal met de aardappelen uit de oven. Neem voorzichtig de aardappelen uit het zoutmengsel. Snij de aardappelen half doormidden en schep hierin het sausje.

Laat het smaken !!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.