Frietjes met een “goei kwak mayonaise” en stoofvlees, ja heerlijk toch! Er is sinds kort een nieuwe “frietjes trend”, alleja nieuw… Enkele jaren geleden, kwam Nederlands met z’n “kapsalon” ofwel frieten met shoarma en kaas. Nu is er ook in Amerika een kleine hype met onze Belgische frietjes die ze gaan ‘loaden’ ofwel ‘laden’ met allerlei lekkers zoals kaas, chili, kip, spek … Die trend heeft mij geïnspireerd in deze ietwat Spaanse versie van loaded fries met chorizo en aioli.
Een kleine correctie want deze versie van “loaded fries” is eigenlijk een combinatie van de Belgische, Spaanse en Italiaanse keuken. Frieten uit ons Belgielandje, chorizo en aioli uit Spanje, mozzarella en Parmezaanse kaas uit Italië. Al deze invloeden zorgt voor een super smaakvol gerechtje dat je kan serveren als avondmaal, bij de apéro of bij een gezellige tapasavond.
Ook bij dit receptje kan je weer volop gaan spelen met ingrediënten. Ik gebruikte de bekende pittige Spaanse chorizo worst, je zou ook spekjes kunnen gebruiken. De bekende Spaanse looksaus/lookmayonaise ofwel aioli, krijgt van mij een lichte frisse versie. Je zou ook klassieke mayonaise kunnen kiezen.
Hoe maken we deze Loaded fries met chorizo en aioli?
Ik ga jullie alvast verklappen dat ik voor de gemakkelijke versie ga en daarom een zak diepvriesfrieten heb gebruikt. Aangezien we alles in de oven bakken, is dit het gemakkelijkst en zullen je frieten mooi goudbruin en krokant worden. Start met verse zelf gesneden frieten, dan ga je nooit zo mooi goudbruin en krokant krijgen in de oven. Dus we gaan voor de gemakkelijkheid die ook heel lekker is, diepvriesfrieten. Ga trouwens voor frietjes die je in de oven kan bakken.
Ter info (no spon) > ik gebruikte de ovenfrieten van McCain, meer bepaald de ietwat grovere dikkere versie.
Leg de diepvriesfrieten op een beklede bakplaat, kruid ze met wat gerookt paparikapoeder, cayennepeper en zout. Giet er een beetje olijfolie over, meng goed en bak ze mooi goudbruin en krokant in de oven. De laatste 5min heb ik er wat plakjes chorizo bijgelegd, alsook blokjes mozzarella en wat Parmezaanse kaas over gestrooid.
TIP! Je hoeft de chorizo niet mee te laten bakken. Je kan deze er ook gewoon koud bij serveren. Als je hem mee laat bakken, komt er olie vrij die de frieten nog meer smaak geven maar zo wordt het ook iets vettiger.
Ondertussen kan je de lichte aioli maken. Hiervoor hoef je enkel yoghurt, mayonaise, uitgeperste look en wat zout te mengen.
Snij ook alvast kerstomaten in kwarten en hak een kleine rode ui fijn, voor de afwerking.
Als de frieten mooi goudbruin en krokant gebakken zijn, schep dan alles in een serveerschaal. Werk af met chorizo als je deze niet mee liet bakken, de kerstomaten en wat rode ui. Serveer met de lichte aioli.
Loaded fries met chorizo en aioli
Ingrediënten
- 800 gr diepvriesfrieten (*)
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 100 gr chorizo
- 150 gr mozzarella
- 20 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 200 gr kerstomaten
- 1 kleine rode ui
- Olijfolie
- zout
Aioli
- 1 el mayonaise
- 4 el griekse yoghurt
- 3 teentjes look
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de frieten op de bakplaat en strooi er het gerookt paprikapoeder, cayennepeper, zout en een royale scheut olijfolie over. Meng goed.Spreid de frieten uit over de gehele bakplaat zodat de frieten niet overlappen.Bak de frieten mooi goudbruin in de oven. De tijd hangt af van merk tot merk.
- Snij de mozzarella in kleine stukjes.Strooi de mozzarella en de Parmezaanse kaas de laatste 5min over de frieten in de oven. Je kan nu ook de chorizo in kleine stukjes toevoegen aan de frieten of je kan er voor kiezen om deze gewoon koud erbij te serveren.
- Snij ondertussen ook de kerstomaten in kwartjes en hak de rode ui fijn.
- Voor de aioli, doe de mayonaise en yoghurt in een kommetje.Pel de look en pers deze uit en voeg toe aan de mayonaise en yoghurt. Kruid nog met zout en meng goed. Bewaar in de koelkast
- Als de frieten mooi krokant, gaar en goudbruin gebakken zijn, haal ze dan uit de oven.Schep ze op een serveerbord, creëer een "stapeltje" en werk af met de chorizo (als je deze niet liet mee bakken), kerstomaten en rode ui. Serveer er de aioli bijSmakelijk