Lasagne van flensjes met ricotta en spinazie

lasagne van flensjes

Gelukkig heb ik op school veel uren Franse les gehad, anders was ik nooit in staat geweest om dit heerlijk origineel receptje te maken. De inspiratie van deze lasagne van flensjes heb ik opgedaan van een Franse kookwebsite.
Oke, tegenwoordig bestaan er handige online vertaalsites maar dan zou ik wel enkele uren bezig geweest zijn om alles te vertalen. Voor farine, oeufs en lait hoef ik mijn woordenboek nog niet boven te halen 🙂

lasagne van flensjes

Ondertussen heb ik deze lasagne al 2x gemaakt en al 2x was het een schot in de roos. Met het bakken van de flensjes ben je wel even bezig maar de vulling is klaar in 1-2-3. Deze lasagne is trouwens perfect op voorhand voor te bereiden dus ideaal om op zondag te maken zodat je op maandag de lasagne enkel nog maar hoeft op te warmen.
Je kan deze originele lasagne ook serveren als voorgerecht bij een etentje

Tip > ik gebruik gehakte spinazie zodat je de lasagne beter kan snijden.

Ingrediënten Flensjes (+/- 9 flensjes)

 • 120gr speltbloem (of gewone bloem)
 • 2 eieren
 • 250ml amandelmelk (of gewone melk)
 • 1el geraspte Parmezaanse kaas
 • 1kl Provencaalse kruiden
 • 1el olijfolie
 • Peper en zout

Extra > springvorm van ongeveer 18 a 20 cm

Ingrediënten vulling

 • 360gr passata (ik gebruikte passata van Agromonte)
 • 500gr ricotta
 • 500gr gehakte spinazie (diepvries)*
 • 50gr Parmezaanse kaas
 • 1kl Provencaalse kruiden
 • Peper en zout

*gebruik gehakte spinazie dan kan u de taart achteraf beter snijden

Bereidingswijze flensjes

Tip > begin met het ontdooien van de spinazie aangezien dit even kan duren + dit dient afgekoeld te zijn

Doe de eieren, de melk en de helft van de bloem in een mengkom. Mix dit al even los. Voeg dan de rest van de bloem erbij en mix tot een gladde massa. Voeg op het laatste de Parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden, 1el olijfolie, peper en zout toe en meng nog even.
Laat het deeg ongeveer 30min in de koelkast rusten
**
En nu gaan we de flensjes bakken. Opgelet! De flensjes dienen de grootte te hebben van de springvorm (ongeveer 18 a 20cm). Bak ze dus niet in een te kleine pan. Als de flensjes iets groter uitvallen dat kan achteraf nog worden bijgesneden. Probeer ze zo dun mogelijk te bakken en probeer er minstens 9 of meer te bakken (zodat je een mooi laagjeseffect krijgt)
Verhit daarvoor een pan met een scheutje olie (olijfolie of arachideolie). Doe in de pan een scheutje van het beslag en verdeel over de pan. Bak ze goudbruin aan beide kanten.

Laat de flensjes volledig afkoelen alvorens de lasagne op te bouzen. Waarom?
1.anders zou het ricottamengsel te lopend worden
2.de flensjes worden bij het afkoelen slapper waardoor je ze gemakkelijker kan bijsnijden en kan stapelen.

Bereidingswijze vulling

Voor de tomatensaus :
Doe de passata in een blender met 50gr ricotta, 1kl Provencaalse kruiden, peper en zout. Mix glad en zet opzij.

Voor de ricotta-spinazie vulling :
Ontdooi de spinazie, wring de spinazie na het ontdooien heel goed uit (er mag niet te veel vocht meer inzitten) en laat de spinazie volledig afkoelen.
Doe de afgekoelde lasagne bij 450gr ricotta, Parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden, peper en zout. Meng goed en zet ook even opzij.

Afwerking

Leg de bodem van de springvorm op de flensjes en snij bij waar nodig.
Vet de springvorm een beetje in met olie.

Leg op de bodem een flensje.
Lepel hierop een beetje tomatensaus en verdeel. Dit hoeft geen te dikke laag zijn. Je moet nog 2 andere lagen kunnen maken met de tomatensaus.
Leg hierop een flensje.
Lepel hierop een beetje van het ricotta-spinaziemengsel en spreid uit over het hele flensjes. Het flensje dient volledig bedekt te zijn met het ricottamengsel maar zorg dat je nog genoeg hebt voor de andere 5 lagen.
Leg hierop weer een flensje. Doe vervolgens nog 2 lagen met het ricotta-spinaziemengsel, gevolgd door een laag tomatensaus en vervolgens nog 3 lagen met het ricotta-spinaziemengsel.
Leg het laatste flensje op de ricottalaag en schep er de resterende tomatensaus op. Spreid goed uit en strooi hierover nog een beetje geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden
Bak de lasagne nog 15min in de oven .

Serveer warm

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.