Dit lekkere makkelijke recept voor kipschnitzel met tomatensaus hoort gewoon op je weekmenu. Zo lekker, zo lekker krokant, zo veel smaak en gewoon zo enorm makkelijk en snel om te maken. Een gewoon stukje kip op zich is al lekker maar eenmaal daar een krokant jasje rond komt, wordt het waanzinnig goed. Voor dat korstje gebruikte ik hier panko, vind ik iets lekkerder en krokanter dan gewoon paneermeel. Dit bekende Japans broodkruim breng ik verder op smaak met oregano, gerookt paprikapoeder en Parmezaanse kaas. HEER-LIJK gewoon!
Bij deze krokante schnitzel kan je gewoon patatjes en groentjes serveren. Ik maakte een snel tomatensausje met nog verse tomaten. De tomaten zijn nog altijd heerlijk van smaak dus daar moeten we van profiteren. Ik gebruikte hier kerstomaten, vind ik persoonlijk nog iets lekkerder.
Welke ingrediënten heb je nodig?
- Kipfilets : je kan ook kalkoenfilet of kalfsfilet gebruiken
- bloem
- Eieren
- Panko : of paneermeel
- Oregano & gerookt paprikapoeder
- Parmezaanse kaas : kan je ook weglaten
- Sjalot en look : de sjalot kan je vervangen door uien
- Kerstomaten of gewone tomaten
- Oregano & basilicum (gedroogd) : je kan eventueel ook een Italiaanse kruidenmix gebruiken
- Suiker : dit is om het bittere uit tomatensaus te halen
- Room : Je kan ook mascarpone of crème fraiche gebruiken
Hoe maken we deze kipschnitzel met tomatensaus?
We beginnen met de kipfilets, hier heb je 2 opties. Ofwel snij je deze horizontaal doormidden (mijn voorkeur). Of leg een stuk plasticfolie op de kip en sla platter met een keukenhamer. Vervolgens zet je 3 kommetje klaar. In het eerste doe je bloem, in de tweede kluts je de eitjes los. In het derde kommetje doe je panko, oregano, gerookt paprikapoeder, Parmezaanse kaas, peper en zout. Haal de kip eerst door de bloem dan door het ei en als laatste door het panko mengsel. Zorg dat de kipfilets een mooi panko laagje hebben. Zet deze even afgedekt in de koelkast terwijl je de saus maakt.
Voor de saus, stoven we eerst fijngehakte sjalotten aan in wat olijfolie en/of boter. Vervolgens voeg je gehalveerde kerstomaten en fijngehakte look toe. Roer even en doe er dan ook de oregano, basilicum, snuifje suiker en wat peper en zout toe. Laat zo’n 20 a 25min zachtjes sudderen tot er een sausje ontstaat. De tomaatjes mogen nog wat textuur hebben.
Wanneer de saus bijna klaar is, kan je de kipschnitzels bakken. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Werk ondertussen de saus nog af met wat room en laat nog even doorwarmen. Proef van de saus en breng eventueel nog verder op smaak met peper, zout en/of suiker
Serveer de krokante schnitzels met de tomatensaus en eventueel wat rucola en/of mozzarella.
Kipschnitzel met tomatensaus
Ingrediënten
Kipschnitzel
- 4 kipfilets
- 3 el bloem
- 2 eieren
- 50 gr panko (of paneermeel)
- 1 tl oregano
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 20 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- Peper en zout
Tomatensaus
- 4 kleine sjalotten (of 2 uien)
- 3 teentjes look
- 500 gr kerstomaten
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 tl suiker
- 100 ml room
- Olijfolie (+ eventueel klontje boter)
- Peper en zout
Instructies
- Voor de kipschnitzel, hier heb je 2 opties. 1. Je snijdt de kipfilets horizontaal doormidden zodat je 2 dunne lapjes krijgt. 2. Of je legt een stuk plasticfolie op je kipfilet en klopt dit platter met een keukenhamer.
- Neem dan 3 kommetjes. In het eerste kommetje doe je de bloemIn het tweede kommetje klop je de eieren los In het derde kommetje doe je de panko, oregano, gerookt paprikapoeder, Parmezaanse kaas, peper en zout. Meng even.Haal de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het ei mengsel en vervolgens door het panko mengsel. Zorg dat de kipfilets een mooi laagje panko hebben. Leg deze even afgedekt in de koelkast.
- Ondertussen kan je de tomatensaus maken. Begin met de sjalotten en look te pellen. Hak beide fijn. Verhit dan een stoofpot of hoge pan met een royale scheut olijfolie en optioneel een klontje boter. Stoof hierin de sjalotten eerst mooi aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de look en kerstomaten (in z'n gehele) bij. Roer even. Voeg ook de kruiden, suiker en wat peper en zout toe. Laat dit zo'n 20 a 25min zachtjes sudderen tot de tomaten mooi zacht zijn en er een sausje ontstaat. Sommige kerstomaten zullen hun textuur nog een beetje behouden.
- Wanneer de tomatensaus bijna klaar is, kan je de kipschnitzels gaan bakken. Verhit hiervoor een ruime pan (of 2 pannen) met een royale scheut olijfolie en/of klontje boter. Bak hierin de schnitzels mooi goudbruin langs beide kanten en gaar binnenin.
- Voeg nog de room toe aan de saus en laat nog even doorwarmen. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper, zout en een snuifje suiker Serveer de schnitzel met de tomatensaus en eventueel wat rucola en/o mozzarella. Smakelijk