Van een klassieker gesproken!
Een klassieker waar ik mijn eigen toets aan heb gegeven met deze heerlijke kalfsblanquette met pastinaak en champignons als resultaat.
Mijn eigen toets ligt h’m in de lichte super simpele saus, geen room wel ricotta, wat “sneaky” spekjes en veel groentjes. Geen zilveruitjes in mijn versie, wel prei, pastinaak en een mix van champignons. De gehaktballetjes zijn natuurlijk wel van de partij, dat is een must :-). Gehaktballetjes zijn nu eenmaal altijd verplicht (gezegd door een “gehakt freak”).



Ingrediënten gehaktballetjes
- 250gr gehakt (kalfsgehakt of gewoon gemengd gehakt)
- 1 ei
- 2el paneermeel
- Peper en zout
Ingrediënten
- 1kg kalfsstoofvlees
- 200gr spekblokjes
- 2 sjalotten
- 1 prei
- 1 grote pastinaak (of 2 kleine)
- 250gr mix van champignons
- 1 takje tijm
- 600ml bouillon (kip of groente)
- 2el bloem
- 1el ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie
- Citroensap
Bereidingswijze
Voor de gehaktballetjes.
Meng het gehakt met het ei, paneermeel en wat zout en peper.
Rol kleine balletjes.
Kook de balletjes gaar in licht gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Giet af en zet even opzij.
Pel de sjalotten en hak fijn.
Was de prei en hak fijn. Het groen mag je ook gebruiken.
Schil de pastinaak en snij in kleine blokjes.
Maak de champignons proper met een borsteltje of wat keukenpapier. Snij grotere champignons in plakjes.
Verhit een stoofpot zonder vetstof.
Bak hierin eerst de spekblokjes voor 2min aan. Voeg dan het kalfsvlees toe en bak rondom bruin aan. Schep het vlees en spek uit de stoofpot. Het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn. Zet even opzij.
Doe de fijngehakte sjalot in dezelfde stoofpot. Je kan een scheutje olijfolie toevoegen. Stoof de sjalot mooi glazig voor een paar minuten tot ie mooi glazig is. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.
Voeg de prei en champignons toe, roer goed en laat zo’n 3min bakken. Voeg eventueel wat olijfolie toe aangezien de champignons veel vocht opslorpen.
Doe de blokjes pastinaak bij de groenten en laat nog eens zo’n 2min mee bakken.
Voeg het vlees terug toe, roer even.
Strooi hierover de bloem, roer goed en laat 1min mee bakken.
Overgiet met de bouillon en laat zo’n 30min zachtjes sudderen.
Voeg op het laatste de ricotta toe.
Breng de blanquette verder op smaak met wat citroensap, peper en zout.
Serveer met puree of ook lekker met polenta.
Tip > Maak de kalfsblanquette al de dag voordien, de volgende dag is ie eens zo lekker!