Als jullie deze blog lezen, dan vermoed ik dat jullie verlengd weekend ook begonnen is. Toch heerlijk die maand mei … 3 feestdagen in 1 maand … het ideale moment om uitgebreid te koken. Ik moet er momenteel volop van profiteren van al dat koken omdat ik binnen 2 weken op rondreis vertrek naar West-USA voor 1 maand.
Omdat het vandaag een feestdag is, vind ik dat het iets chiquer mag zijn. Maar je kan dit gerechtje ook evengoed op een doordeweekse dag op tafel toveren omdat je er niet zo veel werk aan hebt. Het enige wat je moet hebben is een goed stel armspieren om de saus te kloppen.
Hollandaise saus wordt normaal met heel veel boter gemaakt. Als ik het recept zou volgen van enkele bekende chefs, dan moet ik minstens 250gr boter gebruiken. Ik geef toe, een echte lekkere Hollandaise saus is niet te versmaden. Maar ik heb mezelf uitgedaagd en geprobeerd om een iets gezondere Hollandaise saus te maken op basis van Griekse yoghurt.
Het resultaat was echt geslaagd, ze evenaarde misschien niet de smaak van een echte Hollandaise maar toch was ze heerlijk van smaak.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 kabeljauwfilets
- 2 bundels groene asperges
- 24 sneetjes pancetta
- Olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten Hollandaise saus
- 285gr griekse yoghurt
- 3 eigelen
- 1kl mosterd
- 2el citroensap
- Peper en zout
- Optioneel > peterselie of bieslook
Bereidingswijze
Leg per kabeljauwfilet 6 sneetjes pancetta op je snijplank > maak 3 rijtjes van 2 sneetjes pancetta.
Leg onderaan een filet en rol voorzichtig op. Doe hetzelfde voor de andere 3 kabeljauwfilets.
Neem een ruime kookpot en breng hierin een ruime hoeveelheid water aan de kook met een beetje zout.
Snij ondertussen het harde gedeelte van de asperges weg.
Kook de asperges gaar in ongeveer 4 a 5min.
Giet af en zeg de asperges even opzij.
Verhit ondertussen een ruime pan met een scheut olijfolie (of boter).
Bak hierin de vispakkertjes 3min aan elke kant aan.
Zet het vuur dan zachter en leg een deksel op de pan. Laat de vis zo nog even garen.
Ondertussen kan je de saus maken.
Bereidingswijze Hollandaise saus
Doe de eigelen, griekse yoghurt en citroensap in een kookpot en zet op een zacht vuurtje. Zorg er voor dat het vuur niet te hoog staat.
Klop in de kookpot met een garde zonder op te houden. In het begin, zal de saus lang lopend blijven maar na ongeveer 10 a 15min kloppen bekom je een dikkere saus.
Zodra de saus de juiste dikte heeft, haal ze van het vuur en voeg de mosterd toe. Meng dit even goed.
Kruid de saus met peper en zout. Je kan eventueel nog een beetje citroensap of monsterd toevoegen.
Verdeel de asperges over de borden, leg hierop de gebakken kabeljauw en werk af met de saus.
Laat het smaken en geniet van jullie verlengd weekend !!