Citroenrisotto met erwtjes en makreel

Citroenrisotto met erwtjes en makreel-4

Weet je … Ik ben stiekem verslaafd aan kookprogramma’s op TV en dan vooral aan Masterchef. Ik probeer bijna elk seizoen te volgen zowel de Amerikaanse, Engelse, Ierse als Australische . Vaak staan ze hier in België enkele seizoenen achter dus ga ik stiekem al op Wikipedia zien wie er dat seizoen heeft gewonnen …
Wat mij in elk seizoen opvalt, is wanneer een deelnemer het idee heeft om risotto te maken, dat de jury dit direct afraadt. Blijkbaar zijn er al veel kandidaten in de fout gegaan bij het maken van risotto.
Ik heb ondertussen toch al verschillende keren zelf risotto gemaakt, en ik ben dan wel geen chef-kok maar mijn risotto was altijd top (al zeg ik het zelf). Mijn geheim voor een perfecte lekkere risotto … niet te veel roeren in je pot !! En natuurlijk bij mij in de keuken staan geen camera’s of topkoks op mijn vingers te kijken …

Citroenrisotto met erwtjes en makreel-4
Het leuke aan risotto is dat je volop kan variëren met smaken en ingredienten. Begin dit jaar had ik een stevige winterse risotto met boerenkool en spek op de blog gezet, vandaag een lente risotto met citroen, erwtjes en gerookte makreel.

Ingrediënten

 • 300gr risottorijst
 • 1 ui
 • 150gr erwtjes (diepvries)
 • 2 citroenen (zeste + sap)
 • 4 makreelfilets
 • 1 teentje look
 • 200gr parmezaanse kaas (geraspt)
 • 6dl groentebouillon
 • 1 takje tijm
 • 1 laurierblad
 • Olijfolie

Bereidingswijze

Pel de ui en snij fijn
Pel de look en kneus het teentje
Rasp de 2 citroenen en pers de citroenen uit.

Neem een ruime pot en verhit hierin een scheut olijfolie. Fruit hierin de ui glazig samen met het gekneusde teentje look.
Voeg de rijst toe, roer even om en laat de rijst 1min meebakken.

Citroenrisotto met erwtjes en makreel-4
Laat de rijst 1min meebakken

Giet het citroensap bij de rijst samen met de groentebouillon. Roer niet ! Breng alles aan de kook

Citroenrisotto met erwtjes en makreel-4
Giet het citroensap en groentebouillon bij de rijst (niet roeren) en breng aan de kook

Voeg het het takje tijm en het laurierblad toe. Roer nu heel even om. Zet het vuur lager en zet het deksel op de pot. Gaar de rijst in ongeveer 15 a 20min. (niet roeren ondertussen). Voeg in de helft van de kooktijd, de diepvries erwtjes toe aan de rijst. Roer heel even om en zet het deksel terug op de pot. Laat de risotto verder rustig garen.

Snij ondertussen de makreelfilets in kleine stukjes en probeer de graten te verwijderen.

Als de rijst gaar is, haal de kook pot van het vuur. Vis het takje tijm en laurierblad uit de kookpot.
Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe samen met de citroenzeste. Roer alles even om.

Citroenrisotto met erwtjes en makreel-4

Serveer de risotto in een diep bord en werk af met stukjes makreel.

Laat het smaken !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.