Het beste van de beide werelden dat is deze hamburger met guacamole… een sappige gegrilde burger in combinatie met een romige en toch ietwat pittige guacamole.
Oh yes, dat noem ik een perfect receptje om deze week nog te maken, tijdens de laatste week van de zomervakantie. Ideaal om het leed een beetje te verzachten.
Echt leed hoeft er voor mij niet verzacht te worden aangezien mijn vakantie nog moet komen. Ik probeer jullie vooral niet jaloers te maken hoor 😉
Deze burgers zijn dus het perfecte excuus om de barbecue nog eens aan te steken en het einde van deze heerlijke (vooral warme) vakantie te vieren. Dit receptje is voor groot en klein, maak eventueel de guacamole en mayonaise iets minder pikant als er kindjes bij zijn.
Je hoeft natuurlijk niet per se de BBQ aan te steken, in gewone pan werkt niet natuurlijk even goed en ideaal om gewoon doordeweeks klaar te maken.
Ingrediënten burger (4 personen)
- 1 ui
- 1 teentje look
- 700gr gehakt
- 4 hamburgerbroodjes
- 70gr Griekse yoghurt
- 50gr mayonaise
- 1/2 jalapeno peper
- Sla
- Peper en zout
- Olijfolie
- Optioneel : sneetje kaas
Ingrediënten guacamole
- 3 avocado’s
- 1el griekse yoghurt
- 1 a 2el citroensap
- 1/4 ui
- 2 tomaten
- cayennepeper
- zout
- Optioneel > koriander
Bereidingswijze
Voor de hamburgers :
Pel de ui en look en hak fijn.
Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie en voeg de ui toe.
Bak de ui mooi glazig en zacht, voeg op het laatste nog even de look toe en laat kort meebakken. Laat de look niet bruin worden. Laat even afkoelen.
Meng dan de gebakken ui en look met het gehakt. Kruid met peper en zout.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke hoopjes en vorm 4 hamburgers.
Laat 15min opstijven in de koelkast.
*
Ondertussen kan je de guacamole maken.
Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender of foodprocessor samen met 1el citroensap, griekse yoghurt, ui, snuifje cayennepeper en zout. Mix glad.
Proef alvast even en breng eventueel op smaak met citroensap, peper en zout.
Snij de tomaten in kleine blokjes en meng deze met de hand onder de guacamole.
Zet in de koelkast.
*
Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak de hamburgers mooi gaar.
*
Meng ondertussen de griekse yoghurt met de mayonaise, fijngehakte jalapeno peper en een snuifje zout.
*
Grill kort de hamburgerbroodjes.
*
Smeer de broodjes in met het yoghurt-mayonaise sausje, beleg met de hamburger en een royale schep guacamole.
Smakelijk