En we zijn weer jarig! Het lijkt alsof ik nog maar pas mijn dertigste verjaardag heb gevierd en we zijn al weer een jaar verder. Vorig jaar was ik half ziek van dat getal 30, maar uiteindelijk valt dat allemaal wel mee. Ik voel mij ook nog steeds geen dertiger, nog altijd even energievol als een prille twintiger en top fit! Alleen kon ik als prille twintiger nog geen ei bakken dus laat staan dat ik toen mijn eigen verjaardagstaart zou maken of deze hemelse chocoladetaart met karamel op tafel zou toveren.
Nee, daar kon ik toen alleen maar van dromen!
Bij een verjaardag hoort dus traditioneel een verjaardagstaart en meestal is dat een lekkere luchtige biscuit met room en veel vers fruit. Ja, dat is lekker maar dit taartje is hemels en helemaal mijn ding … chocolade en karamel! Klinkt als een heel zoete taart want chocolade EN karamel, dat is zeker het geval maar door de subtiele toets van sinaasappel maakt de taart lekker fris en perfect in evenwicht.
Zelfs de taartbodem heeft een chocoladesmaakje. Heb je nu echt geen zin om zelf het taartdeeg te maken, dan kan je natuurlijk ook taartdeeg van de winkel meebrengen. Dat bespaart je natuurlijk heel wat tijd, de vulling en de topping van deze taart zijn namelijk klaar in handomdraai.
Ingrediënten bodem
- 155gr patisseriebloem
- 3el cacaopoeder
- 30gr poedersuiker
- 100gr (koude) boter/margarine (in blokjes)
- 1 eierdooier
- zeste van 1 sinaasappel
- Extra > taartvorm + bakpapier + bakbonen
Ingrediënten vulling + ganache
- 2 blikjes gecondenseerde melk
- 25gr boter/margarine
- 200gr pure chocolade
- 240ml room
- zeste van 1 sinaasappel
- optioneel > mini chocoladeballetjes
Bereidingswijze
Begin met het maken van dulce de leche (dit kan je best 1 dag op voorhand maken)
Breng water aan de kook.
Als het water kookt, zet op een middelhoog vuur en leg 1 blik gecondenseerde melk in het water.
Zorg dat het blik helemaal onder water staat.
Laat 2h zachtjes sudderen.
Kijk af en toe of er nog genoeg water in de kookpot zit.
Na 2h, haal het blik uit het water en laat volledig afkoelen.
Voor de bodem :
Doe de bloem, cacaopoeder, poedersuiker, blokjes koude boter
en sinaasappelzeste in een keukenrobot/foodprocessor.
Meng/kneed tot je kleine kruimeltjes krijgt.
Voeg de eierdooier toe en meng/kneed tot een mooie deegbal.
Indien het deeg iets te droog is, voeg 1el water toe.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast.
*
Verwarm de oven voor op 180graden.
Rol het deeg uit. Ik vind het persoonlijk makkelijker om het deeg uit te rollen op een stuk bakpapier en bovenop het deeg nog een stuk bakpapier.
Leg het deeg voorzichtig in de bakvorm, duw aan en snij het overtollige deeg weg.
Prik kleine gaatjes in het deeg.
Beleg het deeg met bakpapier en vul met bakbonen.
Bak het deeg 12min blind.
Verwijder de bakbonen voorzichtig en het bakpapier en bak het deeg nog eens 12min.
*
Voor de vulling :
Doe de dulce de leche en de gecondenseerde melk in een kookpotje en zet op een zacht vuurje.
Roer goed tot een mooie gladde massa.
*
Haal de taart uit de oven en giet er de vulling in.
Bak nog eens ongeveer 30min.
Haal uit de oven, het is normaal dat de vulling nog heel lopend is.
De vulling zal opstijven bij het afkoelen.
*
Voor de chocoladeganache :
Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.
Breek ondertussen de chocolade in kleinere stukjes en giet hierover de warme room.
Voeg de zeste van een sinaasappel toe en meng tot een mooie gladde ganache.
Giet de ganache voorzichtig bovenop de afgekoelde taart en laat minstens 1h of langer (kan ook een dag op voorhand zijn) opstijven.
Werk de taart af met de chocoladeballetjes
Smullen maar!