Groentenstoofpotje met salie en ei

wintergroentjes ei-1

Woensdag 1 maart gaat de “Dagen zonder vlees” actie weer van start en hiervoor draag ik graag mijn steentje bij. Het concept van DZV is zeer simpel 40 dagen minder vlees en vis eten en om ons ervan bewust te maken welke impact ons eetgedrag heeft op het milieu. Het is dus geen campagne om iedereen vegetarier te maken.

wintergroentjes ei-1

Zelf hoef ik hier niet al te veel moeite voor te doen, elke dag vlees hoeft voor mij totaal niet. Helemaal uitsluiten zou me ook niet lukken. Dagelijks hoeft voor mij niet, om de 2 a 3 dagen heb ik het wel nodig.
MIjn vriend daarentegen die heeft zijn dagelijkse portie vlees echt nodig dus die ga ik echt niet warm kunnen maken voor de DZV actie.
Hoe los ik dat dan op?  Met gerechtjes zoals deze, een groentestoofpotjes met maar liefst 8 groenten afgewerkt met een spiegeleitje. Ik heb hiermee zeker gegeten maar voor mijn “carnivoortje” bak ik er nog een stuk vlees bij. Iedereen happy hier thuis 🙂

wintergroentjes ei-1

Ingrediënten (+/- 4 personen)

 • 3 wortelen
 • 1 pastinaak
 • Handvol radijsjes
 • 1 koolrabi
 • 150gr aardpeer
 • 1 ui
 • 2 takjes selder
 • 2 teentjes look
 • 2el fijngehakte salie (vers of gedroogd)
 • 4 eieren
 • Peper en zout
 • Olijfolie

wintergroentjes ei-1

Bereidingswijze

Begin met alle groenten in gelijke blokjes te snijden.
Schil daarvoor eerst de wortelen, pastinaak, koolrabi en aardperen.
Verwijder het steeltje van de radijsjes.
Snij dan alle groentjes in gelijke blokjes.

Breng water met een beetje zout aan de kook in een ruime kookpot en blancheer alle groenten (nog niet de ui, selder en look) ongeveer 3min. Giet af en zet even opzij.

Ondertussen kan je de selder in blokjes snijden.
Pel ook de ui en snij fijn.
Pel de look en hak fijn.

Neem een ruime stoofpot en verhit deze met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de ui even kort aan, tot deze mooi glazig is (niet bruin laten worden).
Voeg dan de selder en look toe en laat 3min meestoven.
Voeg de geblancheerde groenten toe samen met de salie, peper en zout. Roer even goed en laat de groentjes nog ongeveer 5 a 10min meegaren tot je ze zelf perfect vindt qua knapperigheid.

Ondertussen verhit je een pan met een scheutje olijfolie en bak hierin de spiegeleieren.

Verdeel de groentjes over de borden en werk af met het spiegelei.
Eventueel kan je hierbij een stukje vlees of vis nog serveren.

Smakelijk!

wintergroentjes ei-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.