Woensdag 1 maart gaat de “Dagen zonder vlees” actie weer van start en hiervoor draag ik graag mijn steentje bij. Het concept van DZV is zeer simpel 40 dagen minder vlees en vis eten en om ons ervan bewust te maken welke impact ons eetgedrag heeft op het milieu. Het is dus geen campagne om iedereen vegetarier te maken.
Zelf hoef ik hier niet al te veel moeite voor te doen, elke dag vlees hoeft voor mij totaal niet. Helemaal uitsluiten zou me ook niet lukken. Dagelijks hoeft voor mij niet, om de 2 a 3 dagen heb ik het wel nodig.
MIjn vriend daarentegen die heeft zijn dagelijkse portie vlees echt nodig dus die ga ik echt niet warm kunnen maken voor de DZV actie.
Hoe los ik dat dan op? Met gerechtjes zoals deze, een groentestoofpotjes met maar liefst 8 groenten afgewerkt met een spiegeleitje. Ik heb hiermee zeker gegeten maar voor mijn “carnivoortje” bak ik er nog een stuk vlees bij. Iedereen happy hier thuis 🙂
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 3 wortelen
- 1 pastinaak
- Handvol radijsjes
- 1 koolrabi
- 150gr aardpeer
- 1 ui
- 2 takjes selder
- 2 teentjes look
- 2el fijngehakte salie (vers of gedroogd)
- 4 eieren
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Begin met alle groenten in gelijke blokjes te snijden.
Schil daarvoor eerst de wortelen, pastinaak, koolrabi en aardperen.
Verwijder het steeltje van de radijsjes.
Snij dan alle groentjes in gelijke blokjes.
Breng water met een beetje zout aan de kook in een ruime kookpot en blancheer alle groenten (nog niet de ui, selder en look) ongeveer 3min. Giet af en zet even opzij.
Ondertussen kan je de selder in blokjes snijden.
Pel ook de ui en snij fijn.
Pel de look en hak fijn.
Neem een ruime stoofpot en verhit deze met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de ui even kort aan, tot deze mooi glazig is (niet bruin laten worden).
Voeg dan de selder en look toe en laat 3min meestoven.
Voeg de geblancheerde groenten toe samen met de salie, peper en zout. Roer even goed en laat de groentjes nog ongeveer 5 a 10min meegaren tot je ze zelf perfect vindt qua knapperigheid.
Ondertussen verhit je een pan met een scheutje olijfolie en bak hierin de spiegeleieren.
Verdeel de groentjes over de borden en werk af met het spiegelei.
Eventueel kan je hierbij een stukje vlees of vis nog serveren.
Smakelijk!